Pekka Ollilaisen yksi työkalu on edelleen kuvan passivalokuvaukseen soveltuva kamera.

Pekka Ollilaisen valokuvausliike Foto-Laser henkii Nurmeksen Porokylän raitilla kadonnutta aikaa vanhan kunnon osto- ja myyntiliikkeen tai antikvariaatin tapaan. Ja kyllä: sieltä saa hyvän palvelun lisäksi edelleen filminkin kameraan. 

Varhain maanantaiaamuna kilahtaa nurmekselaisen valokuvausliikkeen ovi kuin vanhoissa elokuvissa. Sisään astuu jo hieman harmaantunut mies ja esittää ongelmansa: Täytyy saada kehitettyä vedos vanhasta lehtileikkeestä, jossa hän poseeraa yhdessä vaimonsa kanssa. Sitten tulisi vielä kehykset tyttären tyttäreltä saatuun armeijakuvaan.

Valokuvausyrittäjä, kauppias Pekka Ollilainen hoitaa asiakkaan kehitystilauksen eteenpäin ystävällisin ottein ja kokemuksen suomalla sulavuudella. Asiakkaalle mieleinen kehyskin löytyy suoraan hyllystä. Asiakas vaikuttaa tyytyväiseltä, maksu hoituu – kuinkas muuten – paperirahalla. Ovi kilahtaa uudelleen,
asiakas on poistunut.

Pekka Ollilaisen valokuvausliike Foto-Laser henkii Nurmeksen Porokylän pääraitilla vanhanajan henkeä osto- ja myyntiliikkeen tai antikvariaatin tavoin. Sitähän valokuvausliikkeistäkin on internetin ja digitalisaation luvattuna aikana tullut: häivähdys mennyttä, vanhan säilömistä, nostalgiaa.

Siinä missä jokainen vähänkin vanhempi ihminen muistaa, miten filmirulla tuli kuvata ensin täyteen ja vasta sitten toimittaa valokuvausliikkeeseen kehitykseen, nuorempi polvi lähettää kuvan napin painalluksella digitaaliseen pilveen, jonka paljouden syvään nieluun hukkuu lopulta yksi aikakautemme kuka ties.

Mutta se siitä menneiden haikailuista – ennen oli ennen ja nyt on nyt. Ollilainen tunnistaa kuitenkin uhkakuvan, vaikka myöntääkin samaan hengenvetoon, että on tämä digitalisaatio tuonut paljon hyvääkin valokuvaukseen.

– Koskaan ei ole kuvattu niin paljon kuin tänään. Samalla kuvasta on tullut kuitenkin kertakäyttötavaraa: se katsotaan vain kerran, Ollilainen tuumaa.

Teksti ja kuva: Arto Miettinen

Lue lisää lehdestä nro 23/2017.