Jäänveistossa ansioituneen mongolialaisen Lkhagvadori Dorjusenin voittoisassa ’stolen cow’ -teoksessa ilkikurisella otsolla on harteillaan hämmästyneen näköinen lehmä ja kainalossa yhtä yllättynyt vasikkka. Rönttönen horsma-raparperi-täytteellä on maukasta villiruokaa.

Viime viikon lopulla Ilomantsissa järjestettiin historian neljäs Karhufestivaali Bear Festival ja ensimmäiset Maailman Suurimmat Villiruokafestarit.

Karhufestivaali muotoutuu puusta veistettävien karhun kuvien ympärille. On kisattu erilaisista mestaruuksista, tänä vuonna oli tavoiteltavana maailmanmestaruus.

Kaksipäiväiseen kilpailuun osallistui 26 kilpailijaa, Suomen lisäksi Virosta neljä henkeä sekä Kanadasta, Mongoliasta ja Venäjältä yksi kustakin. Metsän kansaa -teema näkyi teoksissa siten, että karhu sai seurakseen muita metsän eläimiä kuten lintuja.

Näin oli tehnyt myös tuomariäänin valittu voittaja, Mongolian Lkhagvadori Dorjusen. Hän tosin toi eläväiseen Stolen cow -teokseensa kotieläimiä: otso on saanut saaliikseen lehmän vasikkansa kanssa.

Yleisön suosikki oli jo aiemmilla osallistumisillaan tutuksi tullut Juha Käkelä teoksellaan Kauriin kääntöpiiri. Yleisö valitsi myös lauantaisen, kaksituntisen pikakisan voittajan. 17 kilpailijan työskentelystä parhaiten yleisön silmiä miellytti Timo Nevalainen.

– Todella mukava nähdä miten tapahtuma on alkanut kantaa, kiitteli ensimmäistä festivaalia järjestämässä ollut Gyöngui Mátray, joka nyt oli kutsuttu tuomaristoon.

Laajasti kylälle levittäytynyt festivaali keräsi kaikkiaan noin 3000 kävijää, jotka pääsivät seuraamaan kilpailuteosten valmistumista vaiheittain turvalliselta katseluetäisyydeltä.

ILOMANTSI / Riitta Mikkonen

Lue lisää lehdestä nro 35/2017.