Metallin ammattiosasto 59:n puheenjohtaja Hannu Koistinen.

Metallin ammattiosasto 59:n puheenjohtaja Hannu Koistinen.

Metalliliiton ay-konkari, liittovaltuutettu, John Deeren työsuojeluvaltuutettu ja ammattiosasto 59:n pitkäaikainen puheenjohtaja Hannu Koistinen näkee ay-liikkeen jäsenkehityksen ja siten koko ay-liikkeen tulevaisuuden olevan käsillä olevien Metallin vaalien tärkein yksittäinen teema.

Tämä siksi, että jo vuosia monien liittojen jäsenmäärät ja aktiivisuus ovat olleet yleisesti ottaen laskevia. Koistisen mukaan esimerkiksi käynnissä oleva teollisuuden suurliiton muodostaminen kielii omalta osaltaan juuri siitä, että jäsenvolyymia ja voimaa on haettava nyt liittojen yhdistymisten ja fuusioiden kautta.

– Ay-liikettä on rummutettu paljon julkisuudessa työttömyyden ja taantuman syylliseksi. Ihmisten olisi syytä kuitenkin pohtia, kuka heidän asioitaan sen jälkeen ajaa, jos ay-liike häviää, Koistinen määrittää.

Koistinen itse alueensa suurimman ammattiosaston puheenjohtajana saa käsitellä viikoittain muun muassa jäsenten palkkojen maksuun sekä esimerkiksi irtisanomisehtoihin liittyviä kysymyksiä.

– Kaikki työnantajat eivät ikävä kyllä kunnioita työehtosopimusta, Koistinen myöntää.

Juuri tätä taustaa vasten Koistinen suhtautuu epäilleen nyt keskustelussa olevan paikallisen sopimisen toimivuudesta. Metallin alallahan paikallista sopimista on tehty aiemminkin ja paljonkin, mutta yleissitovan TES:n pohjalta.

– Nyt ajetaan työpaikoille yleissitovuuden murentamista ja sanelua, jolloin pääluottamusmiehiä ei enää oikeasti edes tarvita. Historia kertoo, millainen huutokauppa siitä silloin tulee, kun haetaan sitä kuka tekee työn halvimmalla, Koistinen sanoo.

Jos tästä keskustelusta haluaa löytää jotakin hyvää, niin ainakin työpaikoilla on jälleen alettu aidosti keskustella ja kiinnostua työn tekemiseen liittyvistä ehdoista.

– Ainakin arvostelu siitä, ettei ay-liike tee mitään, on hiljentynyt, Koistinen kiteyttää.

Teksti ja kuva: Arto Miettinen

Lue lisää nrosta 11/2016