Reijo Erolan käsikirjoituksen avulla Juha Koljonen herätti I. K. Inhan eloon ja toi käymään vanhoilla kuvauspaikoilla kosken partaalla.

Ensimmäisenä Pohjois-Karjalan maakuntapäivänä, elokuun viimeisenä lauantaina, oli tapahtumia joka pitäjässä. Samalla vietettiin jo muutaman vuoden perinteeksi noussutta Suomen luonnon päivää.

Tapahtumien runsaslukuisuus eikä edes sadekuurojen jatkuva uhka jättänyt väkeä koteihinsa. Pamilolla Enon Luonnonystävien ja Rantalan virta -kulttuuriyhdistyksen yhdessä järjestämässä tilaisuudessa varatut sata pullapalaa riittivät juuri ja juuri.

Tapahtuman päävieras ei kuitenkaan kahville ehtinyt, tokko olisi nykypaahtoinen saatikka valkea vehnänen maistuneetkaan. Kolmeen kertaan hän kuitenkin yleisölle näyttäytyi: ensin esitteli itsensä, sitten kertoi matkastaan näissä maisemissa ja kolmantena vielä lausui painavat sanansa luonnon puolesta.

Hän oli Into Konrad Inha, vuosina 1865–1930 elänyt toimittaja, kirjailija, suomentaja ja valokuvaaja. Viime mainitussa roolissaan hän on tärkeä myös pohjoiskarjalaisille, sillä hän tallensi Ståhlbergin kuvatoimiston tilauksesta kuviinsa maisemia eri puolilta maakuntaa.

Kuvaelman I. K. Inha Pamilolla 1893 oli Inhan tekstien pohjalta koonnut Reijo Erola. Nimiroolissa esiintyi Juha Koljonen. Tarja Männistö-Laakkosen puvustus täydensi tunnelman autenttiseksi.

ENO / Riitta Mikkonen

Lue lisää lehdestä nro 35/2018