John Deeren Joensuun tehtaan parkkipaikalla ei ollut perjantaina suurempaa tungosta. Lakkovahtia pakkasessa olivat pitämässä Hannu Koistinen ja Timo Kinnunen.

John Deere Forestryn pihalla oli perjantaiaamuna hiljaista. Syykin on yleisessä tiedossa: Suomen suurimpiin ammattiliittoihin kuuluva Teollisuusliitto osallistui työttömyysturvan aktiivimallia vastustavaan poliittiseen mielenilmaukseen Helsingissä ja järjesti sen tukitoimena työpaikoilla koko perjantain kestävän poliittisen lakon. 

Myös John Deeren Joensuun tehtailla lakko koski perjantaina koko tuotantoa. Lakkovahteina tehtaan portilla kirpeässä pakkassäässä päivystäneet Hannu Koistinen ja Timo Kinnunen kertoivat, että poikkeuspäivä sujui tehtaalla rauhallisesti ja rakentavasti.

– Heti kun liittohallitus teki päätöksen poliittiseen lakkoon osallistumisesta, pääluottamusmies ilmoitti asiasta tehtaan johdolle. Työantajan vika tämä ei tietenkään ole, eikä toisaalta työantajakaan ole meitä tästä syytellyt, Teollisuusliiton hallitukseen kuuluva Koistinen kuvasi perjantaipäivän tunnelmia ja taustoja.

Koistinen kertoi työntekijöiden rintaman olleen asiassa yhtenäinen. Tämän pystyi havaitsemaan myös silminnähden, sillä lähes tyhjällä parkkipaikalla ei perjantaina montaa autoa näkynyt.

– Muutamia loimaankassalaisia töihin on ilmaantunut, mutta heille me emme tietenkään mitään voi kuin paheksua. Onhan se vähän niin kuin toisten perseellä mäkeä laskisi, Koistinen lähetti terveisiä YTK:n suuntaan.

JOENSUU / Arto Miettinen

Lue lisää lehdestä nro 6/2018