Antti Lindtman vieraili Joensuun torilla ja jututti Karjalaisten taitajien korumyyjää Leena Kauppista.

Antti Lindtman vieraili Joensuun torilla ja jututti Karjalaisten taitajien korumyyjää Leena Kauppista.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kävi jo perinteeksi muodostuneella Pohjois-Karjalan vierailullaan. Ulkopoliittiset asiat puhuttavat ihmisiä Lindtmanin mukaan aiempaa enemmän.

Lindtman kävi perinteisellä Pohjois-Karjalan visiitillä viime viikolla. Joensuun torille hän saapui Lieksasta hyvillä mielin, ja kertoo havainneensa, että jännittyneestä kansainvälisestä tilanteesta huolimatta ihmiset ovat kesämielellä.

– Ihmisten huulilla on nyt paljon kysymyksiä Brexitistä sekä Naton ja Venäjän välisestä tilanteesta. Ulkopolitiikka puhuttaa nyt kansalaisia enemmän kuin pari vuotta sitten, hän toteaa.

Ulkopoliittisen tilanteen käsittely ei tunne hallitus-oppositio-rajoja. Lindtman pitää hyvänä asiana sitä, että tilannetta pyritään lieventämään omalla, aktiivisella vakauspolitiikalla.

– Tätä linjaa kannattavat niin presidentti Sauli Niinistö, hallituksen pääpuolue kuin SDP.

Viimeaikaisten ulkopoliittisten tapahtumien hoidossa onkin Suomen kannalta harjoitettu hyvää politiikkaa. Lindtman kuitenkin toteaa, että Brexit –tapauksen kannalta olisi hyvä, jos kokoomus voisi tukea oman puolueensa presidentin linjaa.

Brexit tullee opettamaan kaikille jäsenvaltioille paljon.

– Neuvottelut Britannian kanssa tulevat kenties olemaan hankalimmat koskaan käydyt neuvottelut, mutta kaikista hankalimmat olot tulee briteille itselleen. Toisaalta tilanne voi näyttää, miten tärkeä yhteinen unioni on yksittäsille jäsenmaille, Lindtman pohtii.

Alueelliset vahvuudet esiin

Suomessa käydään seuraavat kunnallisvaalit 2017, presidentinvaalit 2018 ja eduskuntavaalit 2019. Vaalien puheenaiheissa tulee olemaan esillä erityisesti se, mihin suuntaan Suomea viedään, kohti markkinataloutta ja yksityistämistä vai jotain muuta. Talous ja työllisyys tulevat puhuttamaan vaaleissa paljon. Nykyisen hallituksen tavoitteena oli luoda 110 000 uutta työpaikkaa, mutta tilanne on sama kuin vuosi sitten.

– On menty päinvastaiseen suuntaan. Toki oikeaan suuntaan ollaan hiljalleen kääntymässä, halutaan vauhdittaa pienyrittäjiä ja edetä Rinteen mallin suuntaan.

Lindtman kertoo, että Lieksan vierailun aikana hänelle korostui aluepolitiikan merkitys.

– Parasta aluepolitiikkaa on, kun annetaan alueiden menestyä niiden omilla vahvuuksilla.

Perusedellytykset alueelliselle toiminnalle on pidettävä kunnossa ja tuettava kehittymistä esimerkiksi mahdollistamalla henkilöliikenne jatkossakin eri alueille, jotta ne pysyvät elinvoimaisina.

Puoluetoiminta vakaata

Puolueen omaa tilannetta Antti Lindtman kuvailee vakaaksi. Hallitus on laitettu lujille eduskuntasalissa ja ensi syksylle puolueella on liuta esityksiä hallituksen budjettiriiheen.

– Tulemme ottamaan kantaa pitkäaikaistyöttömyyden torjumiseen ja tulemme esittämään keinoja, miten hallitus pääsisi itse asettamaansa tavoitteeseen.

Lindtman nostaa esiin yhtenä taloutta piristävänä vaihtoehtona pankkien lyhennysvapaat, johon hallitus voisi kannustaa pankkeja.

– Esimerkiksi Osuuspankin myöntämät lyhennysvapaat ovat lisänneet kasvua 0,4 prosenttia. Tämä on tapahtunut nimenomaan kotimarkkinoilla. Vaikka ihmisten tulot eivät ole lisääntyneet, kulutus on. Se kertoo jotain, hän toteaa.

Oman presidenttiehdokkaansa SDP julkaisee mahdollisesti syksyllä.

Jutta Urpilainen on vahva ehdokas, häntä toivotaan laajasti vaaleihin ehdolle. Hän saisi varmasti täyden tuen ehdokkuudelle puolueen koko kentältä, Lindtman mainitsee.

Teksti ja kuva: Suvi Lyhykäinen

Lue lisää lehdestä nro 29/2016.