Bonuksen putiikki on Lahtela Highlandin tilamyymälä, jossa myydään myös muiden tuotteita. Emmi Paakkunainen ja Jari Paakkunainen täydentävät tuorelihakaapin sisältöä perjantaiaamuna.

Ylämaankarjan matka laitumelta teurastamoon on alle kymmenen kilometriä. Teurastamosta myymälään noustaan portaat yläkertaan. 

Kiteen Kesälahdella, juuri ja juuri Pohjois-Karjalan puolella käyskentelee laitumella noin 50-päinen ylämaankarja. Pitkäkarvaisia ja paksunahkaisia sarvipäitä kasvatetaan lihaksi.

Rotu on varsinaiselta nimeltään Highland Cattle, ja siitä juontuva tilan nimi Lahtela Higland. Kyseessä on isäntä Jari Paakkunaisen kotitila, jonka tuotantosuunta muutettiin kymmenkunta vuotta sitten lihanaudoista ylämaankarjaan.

Ylämaankarja viihtyy luonnossa, lisääntyy luonnollisesti, poikii laitumelle ja hoitaa vasikkansa. Kaikki maito menee vasikoille. Eläimet laiduntavat ympäri vuoden, ja samalla hoitavat perinnemaisemaa.

– Korsirehua eli heinää ja säilörehua, tiivistää Paakkunainen karjansa ruokinnan.

Kolmevuotiaana eläin on teuraspainossaan, noin 250 – 300 kilossa. Ruho käytetään päätä, selkäydintä ja sorkkia lukuunottamatta kokonaan. ”Haikun” liha on vähärasvaista.

Matkalla teurastamollekaan nämä eläimet eivät ehdi stressaantua, sillä teurastamo sijaitsee alle 10 kilometrin päässä, entisellä Purujärven koululla kuutostien kupeessa.

KESÄLAHTI / Riitta Mikkonen

Lue juttu kokonaan lehdestä nro 18/2020.