Lumesta leikkipaikka. Jukka Nykänen, Kyösti Nykänen ja Risto Repo urakoivat SM-kisassa jättimäiseen lumikantoon kaksiliukuisen liukumäen.

Talvi näyttää pitävän otteessaan vielä viikkoja, ja lunta riittää. Lunta voi hyödyntää hiihdon ohessa myös koko perheen yhteisenä ajanvietteenä ja kuntoiluna lumenveistossa. Pihaan syntyy nopsasti talvista taidetta tai leikkipaikkoja, ja työvälineiksi käyvät puukkosahat, lapiot ja keittiövälineetkin. Pakkaslumikin kiteytyy muotissa veistokuntoon yössä.

Lumi muodostuu kiteistä, jotka pakkautuvat tiiviimmäksi rakenteeksi. Veistoaihio syntyy sullomalla lunta muottiin esimerkiksi polkemalla tai jollain survimella. Muottiin sullottavan lumen kiderakenne ja paakut kannattaa rikkoa ja muusata tasaisemmaksi massaksi esimerkiksi lumilapiolla, jolloin lumen lämpötila kohoaa ja rakenne muuttuu paremmin pakkautuvaksi.

Ympyrämuotin voi tehdä esimerkiksi avatusta pahvilaatikosta, vanerista, muovista tai vaikkapa pellistä. Noin metrin levyisestä ja muutaman metrin pituisesta peltilevystä voi taivutella eri kokoisia ympyröitä, joiden sisälle lumi sullotaan.

Mitä aihiosta syntyy on kiinni vain mielikuvituksesta. Tarvittaessa työstä voi tehdä jopa pienoismallin muovailuvahasta, tai hifistellen tietokoneella ja 3D-tulostimella.

Valmiita veistovälineitäkin voi ostaa, mutta pihataiteilija pärjää kodista ja keittiöstä löytyvillä välineillä. Kotiveistäjän perustyövälineitä ovat muun muassa lapio, leipäveitsi, puukkosaha, erilaiset kovertimet ja keittiöstä napattu tai vaikkapa pesukoneen rummusta tehty raastin.

Oikein tiukka lumi vaatii terävämmät vehkeet, höperö lumi lähtee tylsemmilläkin työkaluilla. Tarpeen mukaan esimerkiksi lapion terän voi teroittaa nauhahiomakoneella lunta hyvin vuolevaksi.

Lumenveisto on myös mainiota hyötyliikuntaa ja aivovoimistelua molemmille aivopuoliskoille. Lumiaihioita muottiin polkiessa reidet saavat työtä, ja veistäessä hartiat, käsivarret ja selkä pääsevät töihin. Mikä mukavinta, niin lunta veistäessä liikkuu oikeastaan ihan huomaamattaan raikkaassa ulkoilmassa.

Teksti ja kuva: Vesa Martikainen

Lue lisää lehdestä nro 10/2017.