Neljättä kertaa PAMin liittokokousvaaleissa ehdolla oleva Seija Jaatinen tuntee olonsa kotoisaksi ollessaan mukana paikallisosasto 022:n toiminnassa.

Joensuulainen Seija Jaatinen on ollut ammattiyhdistysaktiivi koko työuransa ajan. PAMin liittokokoukseen  ja hallintoon hän on tarjonnut itäsuomalaista näkemystä jo useamman kauden ajan.

Jaatinen, 59, on mukana PAMin hallituksessa, PAM-Liikealan Pohjois-Karjalan osasto ry 022:ssa puheenjohtajana, SAK:n edustajistossa sekä Joensuun seudun ammatillisen paikallisjärjestö JAP ry:n hallituksessa. Liittokokousvaaliehdokkaaksi Jaatinen päätyi ensimmäisen kerran ollessaan ammattiosaston johtokunnassa – tuolloin kaikki johtokuntalaiset asettuivat ehdolle. Ensimmäinen liittokokous on jäänyt mieleen jännittävänä.

– Siellä oli monta sataa ihmistä ja kaikki minulle uusia, enkä varmasti uskaltanut silloin ottaa kantaa asioihin. Nyt on jo varmuutta ja tietää missä toimia milläkin tavalla.

Nyt käytävät liittokokousvaalit ovat hänelle jo neljännet. Liittokokousvaaleissa äänestäminen on Jaatisen mukaan tärkeää, koska vain siten valtakunnalliseen päättävään elimeen voidaan saada itäsuomalaista näkemystä. Ja vaikka liittokokousedustajaksi päässyttä ei valittaisi hallitukseen, valtuustoon tai erilaisiin työryhmiin, hän voi silti olla aktiivinen nelivuotiskautensa ajan viemällä työpaikoilta tietoa liiton suuntaan paikallisten edustajien kautta.

Kiky vei yöunetkin

Aiemmissa liittokokousvaaleissa Jaatinen on ollut Itä-Suomen alueen ääniharava ja tullut valituksi yksimielisesti liiton hallitukseen.

– Se oli minusta luottamuksen osoitus sekä osoitus siitä, että olen toiminut oikein. On ollut hienoa tavata uusia ihmisiä, jotka ovat ottaneet avosylin vastaan, Jaatinen hymyilee.

Muutoin ay-uran huippuhetkiä on ollut jäsenten kanssa tehdyt matkat ja erilaiset tapahtumat. Myös aikaansaadut asiat lämmittävät mieltä.

Vaikeitakin aikoja toki on ay-uran varrelle mahtunut. Pahimpana mieleen on jäänyt kilpailukykyneuvottelut.

– Siinä meni jo yöunetkin, kun mietti mitä pitäisi tehdä ja keneen uskoa. Muuten on päässyt suhteellisen helpolla, Jaatinen muistelee.

JOENSUU / Susanna Eriksson

Lue lisää lehdestä nro 12/2019