Liikenneopettaja Jouni Mäkkeli Liikennekoulu Mikosta kertoo, että puolet ajotunneista voi korvata simulaattorilla. Tuntuma ei kuitenkaan ole täysin sama kuin oikeassa autossa.

Uusi ajokorttilaki astui voimaan viime sunnuntaina. Ajo-opetukseen osallistuvalta edellytetään entistä enemmän itseopiskelua, mutta perusteita ei tarvitse käydä useaan kertaan.

Eniten uudistus vaikuttaa henkilöauton ajokortin suorittamiseen liittyvään teoriaopetukseen, joka tippui neljään tuntiin entisestä 19 tunnista. Näin ollen teoriatunneilla ei enää ehditä käsitellä esimerkiksi oman tilan hallintaan ja muuttuviin tekijöihin kuten väsymykseen, ruuhkiin ja kiireeseen liittyviä asioita. Liikennesääntöjen ja -merkkien opettelukin jää pitkälti oppilaan itsensä vastuulle.

Teoriatuntien vähentyminen voi Liikennekoulu Mikon liikenneopettaja Jouni Mäkkelin mielestä muodostua ongelmaksi.

– Liikenteeseen saatetaan jatkossa lähteä aika huonolla teoriatiedolla. Silloin esimerkiksi väistämissääntöjä opetellaan vasta ajotunnilla sen sijaan, että keskityttäisi sujuvaan ajoon, hän selventää.

Ensimmäistä ajokorttiaan suorittavat käyvät lisäksi tieliikenteen perusteisiin opastavan teoriakoulutuksen. Jos on aiemmin suorittanut esimerkiksi mopokortin, riittää henkilöautokortin saamiseen riskikoulutuksen ja ajo-opetusosuuden suorittaminen.

JOENSUU / Susanna Eriksson

Lue lisää lehdestä nro 27/2018