Kirsikodin kankaista syntyy upeita vaatteita, esittelee Taina Kiiskinen Eila Lintuselle.

Kirsikodin kankaista syntyy upeita vaatteita, esittelee Taina Kiiskinen Eila Lintuselle.

”Muotinäytökset ovat kaupallista hapatusta. Naiset eivät osaa tehdä yhteistyötä. Maahanmuuttajat eivät sovi samoihin porukoihin, eivätkä ainakaan kehitysvammaiset. Ei kai nyt rajan takana mitään naisyrittäjyyttä ainakaan. Lieksassako muka?”

Niinpä niin. Päässä on monenlaisia ennakkoluuloja, niillä saisi helposti yhden jutun merkkimäärän täyteen. Yritetään nyt mieluummin kuitenkin toisin päin, koska niin tehdään Lieksassakin.

Naurunremakka seuraa toistaan Brahe-salin katsomossa. Hyväntahtoiset pyrskähdykset ovat tuttavallista yhteistä hyvää mieltä, jotka ennakoivat jo vuosikymmenten ajan tutuksi tullutta Naisyrittäjien varainhankintatempausta, kevätmuotinäytöstä.

– Vuonna 1960 on pidetty ensimmäinen muotinäytös ja varmasti niitä on tuotettu yli 50 kertaa, summaa nykyinen puheenjohtaja Taina Kiiskinen muistaen, että joinain vuosina näytös on rakennettu sekä keväällä että syksyllä.

Muotinäytöksiä on siis alettu pitää jo ennen kuin Taina, tyttönimeltään Karppinen, on syntynyt. Mutta Naisyrittäjiin mukaan tultuaan ompelijan ammattitaito myös tyyliasioissa otettiin käyttöön ja lavalle.

– Skilan tehdashan se oli varsinainen yliopisto alalle, muistelee Kiiskinen kahta työnjohtovuottaan.

Sen jälkeen oli kohtalaisen helppoa perustaa yritys, kun tiesi miten tuotannon pitää toimia pärjätäkseen. After hunting –tuotemerkillä sarasta, nahasta ja pellavasta tehdyt vaatteet tekivät hyvin kauppansa, mutta yrittäjän selkä ilmoitti työn olevan liian raskasta ja ompelimo piti ajaa alas.

Teksti ja Kuva: Riitta Immonen

Lue lisää lehdestä: nro 18/2016 Viikko Pohjois-Karjala