juttukuvakuvitettu Kännykät rikkovat vuorovaikutuksen

Nykypäivää leimaa voimakkaasti kännykkäilmiö, joka huolestuttaa Tuomas Kurttilaa.

– Puheterapeuteilla on varmaa tietoa siitä, miten lapsen kielellinen kehitys lähtee liikkeelle jo aivan varhaisesta vuorovaikutuksesta äidin ja pienen vauvan välillä. Kännykkämaailma rikkoo vuorovaikutuksen. Puhe ei kehity, kun kännykkä vie huomion, Kurttila toteaa.

Normaali kiintymyssuhde häiriintyy, kun vanhemman huomio kiinnittyy liikaa toisaalle, eikä lapsen viestejä lueta eikä lapselle kommunikoida.

– Kun lapsi itkee nälkää, yleensähän asia huomataan ja tyydytetään nälkä. Kun kännykkä vie huomion, me aikuiset emme kysy ja kommunikoi, että onko paha mieli ja onko nälkä, vaan nopeasti yritämme tyydyttää lapsen tarpeet – laitetaan tutti suuhun ja sillä selvä. Kyllähän sellaisessa toiminnassa on jotain pielessä. Me aikuiset olemme oikeasti todella addiktoituneita kännykänkäyttäjiä, hän pohtii.

Tekniikan suhteen toisenlainen kohtaamisen ongelma on isompien lasten kanssa, jolloin osat ovat kääntyneet toisin päin; vanhemmat eivät saa kontaktia lapsiin, jotka ovat addiktoituneita kännykkä- ja tietokonemaailmaan.

Nyky-yhteiskunta on pullollaan erilaisia ärsykkeitä ja impulsseja. Kun aikuiset addiktoituvat, voidaan ajatella, että lapsilla sama asia tapahtuu puolet herkemmin.

– Kaikki myös pyrkivät riippuvuuden syntymiseen; pelit, mainokset ja muut kaupalliset, myyntiä lisäävät asiat.

Teksti:Suvi Lyhykäinen

Kuva:Onni Lempiäinen

Lue lisää lehdestä: nro 18/2016 Viikko Pohjois-Karjala