PAU:n Pohjois-Karjalan pääluottamusmies Jari Kontkanen toteaa, että lakko on liiton ainoa mahdollisuus osoittaa työnantajapuolelle, että työehtoja ei voi täysin romuttaa. Arkistokuva. Kuva: Arto Miettinen

Tänään alkanut Posti- ja logistiikkaunioni PAU:n valtakunnallinen lakko koskee noin 9 000 Postin työntekijää. Pohjois-Karjalassa lakon piiriin kuuluu noin 200 työntekijää.

Töissä on vain muutamia henkilöitä, jotka hoitavat terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät lähetykset perille.

– Työnantajapuoli haluaa romuttaa työehdot, ja asia koskee isoa osaa Postin työntekijöistä. Liitolla ei ole muuta mahdollisuutta kuin lakko. Nyt pitää osoittaa, että näin paljon ei anneta periksi, PAU:n Pohjois-Karjalan pääluottamusmies Jari Kontkanen kertoo.

Hän lisää, että Pohjois-Karjalassa on sovittu, ettei töihin oteta vuokratyövoimaa tai koeteta houkutella työntekijöitä lakkorikkureiksi. Näin ei kuitenkaan ole kaikkialla.

– Mitä olen kollegoiden kanssa puhunut, niin ympäri Suomen on rekrytoitu vuokratyövoimaa, jotta työt saataisi tehtyä, Kontkanen kertoo.

Hän muistuttaakin, että tänään alkanut lakko on laillinen toimenpide, sillä kansainväliset lait turvaavat lakko-oikeuden.

 Toimeentulotuelle lisätarvetta

Pohjois-Karjalan alueella Postin työntekijöistä noin puolet tekevät töitä osa-aikaisesti. Keskimäärin osa-aikaisten työntekijöiden työaika on noin 30 tuntia.

– Osa-aikaisilla palkanalennus tuntuisi vielä pahemmalta, kun pientä palkkaa pienennettäisiin entisestään. Tuntuu järkyttävältä, että valtion omistamassa yrityksessä työntekijät joutuisivat toimeentuloluukulle, kun työstä saadulla palkalla ei pärjää, Kontkanen toteaa.

Työnantajapuoli painottaa vanhojen työntekijöiden palkkojen pysyvän henkilökohtaisten palkkojen sekä lisien osalta samana tulevan sopimuskauden ajan.

– Työnantaja rummuttaa, että tällä sopimuskaudella palkat pysyisivät samana, mutta sopimuskausi kestään vähän yli vuoden, maksimissaan varmaan kaksi. Sen jälkeen palkat tippuisivat. Työnantaja haluaisi myös vähentää työntekijöiden lomia ja joustovapaita, Kontkanen sanoo ja muistuttaa, että heikennykset vaikuttaisivat heti esimerkiksi vuokratyöntekijöiden työehtoihin.

”Ilmaista työtä”

Viimeisten kuukausien epävarmuus on laskenut työntekijöiden mielialaa ja työmotivaatiota. Kontkanen kertookin, että moni vaikutti helpottuneelta, kun ennakkotieto lakosta tuli syyskuun lopussa.

– Kyllä täältä taistelutahtoa löytyy. Työnantaja haluaa, että tekisimme ilmaista työtä, kun työmäärä ei vähentyisi, mutta lomat lyhentyisivät ja palkka pienenisi, Kontkanen summaa.

Hän myöntää, että osa työntekijöistä on ollut huolissaan taloudellisesta toimeentulostaan, kun kahden viikon palkka jää lakon vuoksi saamatta.

– Samalla ollaan kuitenkin sitä mieltä, että mieluummin nyt jää kahden viikon palkka pois kuin jatkossa vuosittain vähintään kuukauden palkka kokonaan pois, Kontkanen kertoo.

JOENSUU / Susanna Eriksson

Seuraamme lakkotilannetta verkkosivuillamme. 

Lue lisää aiheesta: Postin lakko voi kestää jopa kuukauden