Kuntavaalit siirretään järjestettäväksi 13. kesäkuuta. Asiasta päättivät eduskuntapuolueet puoluesihteeriensä johdolla tämänpäiväisessä kokouksessaan. Alun perin kuntavaalit oli tarkoitus järjestää 18. huhtikuuta, mutta oikeusministeriö ehdotti eilen vaalien siirtämistä epidemiatilanteen vuoksi kansalaisten terveysturvallisuuden ja yhdenvertaisuuden turvaamiseksi. Puoluesihteerien näkemys ei ollut yksimielinen, sillä perussuomalaisten eivät jakaneet samaa näkemystä asiasta. Vaalien siirron yksityiskohtia hiotaan vielä, mutta ainakin ennakkoäänestysaikaa pidennetään, jotta turvalliset äänestysmahdollisuudet paranevat ja kaikki pääsevät äänestämään.

Kaikki puolueet lähtivät siitä, että vaalit järjestetään huhtikuussa ajallaan. Asiantuntija-arvioiden mukaan on kuitenkin täysin mahdollista, että ainakin osassa maata ollaan ennen huhtikuun vaalipäivää tilanteessa, jossa erilaisia rajoitustoimia on otettava käyttöön nyt esitettyä enemmän ja pidemmäksi aikaa. Tartuntojen nopeasti kasvanut määrä ja karanteeniin asetettujen määrän kasvu aiheuttaa huolta siitä, että liian moni kansalainen ei voisi tosiasiallisesti äänioikeuttaan huhtikuussa käyttää.

Kuntavaalien siirtyminen vaikuttaa myös Viikko Pohjois-Karjalan huhtikuun ja koko loppukevään jakeluihin. Muutoksista tiedotetaan tarkemmin myöhemmin lehdessä ja lehden sähköisissä kanavissa.

Arto Miettinen