Nyt jo hymyilyttää. Kolin kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Erkki Turunen ja uunituore kylähistoria.

Nyt jo hymyilyttää. Kolin kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Erkki Turunen ja uunituore kylähistoria.

Kolin Kotiseutuyhdistyksen ja Lieksan kansalaisopiston yhteinen voimainponnistus sai päätöksensä Kolin seurojentalolla, kun Kolin kylähistorian Elämää kansallismaisemassa – Koli kautta aikojen julkaistiin.

Tyylikkään ja runsaalla, etupäässä Kolin kyläkuvaaja Einar A. Saarelaisen valokuvilla kuvitetun teoksen on toimittanut pitkän linjan historian tutkija FT Jukka Partanen.

– Kylähistoriaa on kaivattu vuosikymmeniä, ja sitä on yritettykin tehdä monta kertaa, mutta jostain syystä se on vain jäänyt tekemättä. Kotiseutuyhdistys halusi korjata tilanteen ja työtä on tehty historian eteen useita vuosia kansalaisopiston kylähistorian kurssilla Asko Saarelaisen johdolla. Työlästä tämä on ollut, varsinkin rahan keräämisen suhteen. Kolin kylähistoriaa on jopa valtakunnallisesti kysytty ja nyt se on tehty, Kolin Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Erkki Turunen iloitsee.

Hänen mukaansa Koli on kehittynyt valtavasti sen yli 300 vuoden aikana, jota tuore teos käsittelee.

– Kaskien poltosta syntynyt kylä on kokenut maanviljelyksen murroksen hevosten ja koneiden kautta EU:n aikaan. Maatilat ovat vähentyneet, mutta tilalle on tullut matkailua. Koli on erittäin elinkelpoinen kylä, tämä kehittyy ja tänne investoidaan. Elinkeinot vaan aikojen myötä muuttuvat ja niiden mukaan on elettävä, Turunen näkee.

Teksti ja kuva: Panu Kärkkäinen

Lue lisää lehdestä nro 53/2015.