Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma vieraili maakuntamatkallaan Tohmajärven työväentalon 100-vuotisjuhlan lisäksi Joensuun syysmarkkinoilla, Pohjois-Karjalan maakuntaliiton ja Joensuun kaupungin päättäjien ja viranhaltijoiden vieraana sekä tutustumassa Pohjois-Karjalan Rajavartioston, Tullin sekä Siun Soten koronatestiaseman toimintoihin Niiralan rajanylityspaikalla.

Tohmajärven Kemien työväentalolla soitto soi, laulu raikui ja puheitakin piisasi viime lauantain himmenevässä iltapäivässä. Juhlaan oli aihetta, sillä perinteikäs työväentalo tuli kunnioitettavaan sadan vuoden ikään. 

Juhlapuhetta tilaisuuteen oli saatu pitämään Brysselistä saakka europarlamentaarikko Eero Heinäluoma, joka omassa puheenvuorossaan korosti työväentalojen yhteisöllistä merkitystä kansalaisten kohtaamispaikkana ja monitoimitaloina. 

– Työväentalo on sosialidemokraattisen työväenliikkeen aatteellinen, toiminnallinen ja kulttuurillinen peruspilari, jonka varaan meitä edeltävät sukupolvet ovat uurastaneet aikaansa, työtuntejaan ja monesti myös henkilökohtaisia varojaan säästämättä, totesi Tohmajärvellä yhdessä kansanedustaja Seppo Eskelisen kanssa vieraillut Heinäluoma.

Heinäluoma katsoi, että työväentalojen rakentaminen, kunnostaminen ja ylläpitäminen on hyvin suomalainen, tai ainakin pohjoismainen ilmiö, sillä samassa mitassa vastaavia työväenliikkeen omia kokoontumispaikkoja ei muualta Euroopasta löydy. 

Hän myös totesi talojen olevan sekä aate- ja kulttuurihistoriallisia muistomerkkejä.

Juhlassa kukitettiin myös Marja Sormunen, joka on nyt sekä puolueen että Demarinaisten kunniajäsen.

– Kun nykyisen työväentalon edeltäjä siirrettiin tälle tontille 1907, noudatettiin maassa kuuden päivän työviikkoa ja 12 tunnin työpäivää, Heinäluoma muistutti. 

Toisaalta Heinäluoma myös korosti ilolla huomanneensa, että talot ovat saaneet aikojen saatossa ”perinteisempien toimijoiden”, kuten työväenyhdistyksen tai eläkkeensaajien rinnalle vaikkapa sellaiset käyttäjiä kuten Tohmajärven teatteriyhdistys, Tohmajärven kansalaisopisto, Joensuun kaupunginteatteri tai Pohjois-Karjalan pelastuslaitos.

TOHMAJÄRVI / Arto Miettinen

Lue juttu kokonaisuudessaan lehdestä nro 37/2021