Kiihtelysvaaralainen Reetta Turunen kokee pitäjän yhteishengen tiivistyneen kirkkopalon myötä.

Kiihtelysvaarassa koettiin valtava muutos syyskuussa, kun keskellä kylää ollut 1700-luvulla rakennettu puukirkko paloi. Kiihtelysvaaralainen Reetta Turunen kokee pitäjän yhteisöllisyyden vahvistuneen palon seurauksena.

Vaara-Karjalan seurakuntaneuvostossa istuva ja aiemmim itsenäisen Kiihtelysvaaran kunnan luottamushenkilönä valtuustossa ja kunnanhallituksessa demareissa vaikuttanut Turunen heräsi kirkkopalouutisiin Keravalla.

– Olimme lähdössä siskosten kanssa Espanjaan, kun siskon ystävä laittoi viestiä, että sinun kotikirkkosi palaa, Turunen muistelee ja lisää, että reissussakin matkaseurue seurasi tarkasti kirkkoon liittyvää uutisointia.

Hän kuvailee tiedon palosta tuntuneen masentavalta – kirkko oli osa kylää, sen vahva maamerkki. Lisäksi Turunen asuu aivan kirkon kupeessa.

Turunen näki kotimaisemansa ilman kirkkoa ensi kertaa kotiutuessaan reissusta viikko palon jälkeen. Kirkosta oli tullut yhdessä yössä koko kylän puheenaihe.

– Kyllähän se aika lohduton näky oli. Siinä, missä aiemmin päiviteltiin säätä kanssa, nyt puhutaan kirkosta, Turunen kertoo.

Kirkkopalo yhdistää

Palon jälkeen koko kylällä oli yhteinen mielipide: uusi kirkko on saatava.

– Yksi totesi, että puita kyllä on metsässä, niitä kyllä annetaan. Ihmisillä oli hirveä halu ja hoppu, että pitäisi saada keräykset pystyyn ja päästä jollain keinoin mukaan uuden kirkon saamiseen Turunen hymyilee.

Hän kertoo, että esimerkiksi myyjäisiä kirkkoa varten pidettiin jo ennen kuin virallista päätöstä uuden kirkon rakentamisesta oli seurakuntayhtymässä tehtykään. Myös kirkon rakentamista tukevia konsertteja on suunnitteilla ainakin neljä.

Niinpä tammikuusta lähtien Kiihtelysvaara-seura on ylläpitänyt ainakin vuoden kestävää tukikeräystä uuden kirkon rakentamiseksi. Seurakunta ei voi toimia lainpykälien mukaan kerääjänä saadessaan kirkollisveroa.

– Tapahtunut on luonut yhteisöllisyyttä hyvin paljon ja tiiviisti.

KIIHTELYSVAARA / Susanna Eriksson

Lue lisää lehdestä nro 7/2019