Tuomo Immonen.

Tuomo Immonen.

Nykyisin tuntuu ihmeeltä, että nuoretkin täyttävät  seitsemänkymmentä vuotta ja pysyvät yhä nuorina vuosista ja kymmenistäkin vuosista huolimatta. 

Eräs sellainen ihme on liperiläisten tuntema Tuomo Immonen, joka kuukauden alussa pyörähti uudelle kymmenelle. 70 vuotta mittarissa täyttyi. Ihan kuin salaa, vaikka minä tiesin syntymävuoden hyvinkin tarkkaan, koska Tuomo oli eläkkeensaajien Liperin kerhon puheenjohtaja ja allekirjoittanut sihteeri.

Tuomon vanhemmat olivat Pälkjärveltä siirtolaisina muuttaneet Liperiin.

– Siellä Leskelässä olen syntynyt, kun omaa kotia ei vielä ollut. Uusi koti rakennettiin sitten Kaatamoon, jossa Tuomo vietti lapsuutensa. Vanhemmat olivat niin valistuneita, että laittoivat lapsensa oppikouluun, Joensuuhun. Maija siskonsa kanssa poika kulki matkan milloin junassa tai kortteeraten koulukaupungissa

Koulun jälkeen Tuomo autteli kotitöissä, minkä kerkisi ja ennen armeijaan menoa ehti olla rakentamassa Varkauden tietä, jota pitkin sitten ohjaili myöhemmin kirjastoautoa, kuljettajana ja kirjastovirkailijana.

Monelle lukuintoiselle Tuomo Immonen vei kirjoja, useimmiten maitolaitureilla pysähdellen. Saman tien varressa varttuneena tiedän, miten tärkeää on saada lukea edes kirjoista, mitä maailmassa tapahtui. Virikkeitä ei maalaiskylissä liiemmin ollut tarjolla.

Teksti ja kuva: Liisa Tolvanen

Lue lisää lehdestä nro 43/2015.