Tohmajärveläisen Maiju Lassilan 150-vuotisjuhlan muistanevat kaikki läsnä olleet kauan. Historia heräsi henkiin, juhlahenkilö oli läsnä: kuvassa pienenä poikana Nenosenlammen rannalla vielä Algoth Tietäväisenä istuen ja aikuisena Algot Untolana (Tomi Salmi, taustalla kirjoittaen) kirjoittaen ja väliin painavat sanansa lausuen. Kuva: Riitta Mikkonen

Mitkään sanat eivät nyt tunnu olevan tarpeeksi, kun yrittää kuvailla Tohmajärven Maiju Lassila -vuoden huipennusta. Tai paremminkin: niitä monia huippukokemuksia, joita vuosi tuotti.

Lauantainen 150-vuotisjuhla oli käsikirjoittaja Mervi Venäläisen avaussanojen mukaan syntymäpäivälahja samanikäiselle kunnalle.

Komea ja ainutkertainen lahja, jossa oli läsnä Algot Untola niin Lassilana kuin muillakin nimillään, mutta myös muiden Tohmajärveen liitettävien merkkihenkiöiden, kuten Armas Järnefeltin terveisiä.

Elämään heränneet runoilijat -yhdistyksen kanssa yhteistyössä juhlan tekivät Keski-Karjalan musiikkiopisto ja Tohmajärven kunta.

Kaikkien aikojen ensimmäiseksi Maijuksi nimitetty kunnanjohtaja Olli Riikonen vakuutti kunnan muistavan omanikäisensä, yhden kuuluisimmista lähettiläistään. Tiekin on asfaltoitu ja kyltti uusittu. Mutta ennen kaikkea on tuettu aktiivisia kulttuurin tuottajia ja esimerkiksi tapahtumien järjestämistä.

– Algot Untola oli epäsovinnainen kameleontti, kai nykytermein adhd, kirjoitti tekstiä ylevästä naurettavaan, mutta luulen tietäväni mitä hän tässä ajassa vaatisi: työtä työttömille ja muita oikeuksia osattomille, Riikonen korosti päivänsankarin ehdotonta oikeudenmukaisuutta.

TOHMAJÄRVI / Riitta Mikkonen

Lue lisää lehdestä nro 50/2018