Mammu Koskelo on kansanmuusikko, joka opettaa, vaikuttaa ja kiertää eri kokoonpanoissa. Kihaus-projektia eri muodoissaan on kestänyt jo reilut 30 vuotta.

Tämän vuoden Kihaus-teema on Voimaa! 

Kansanmusiikkifestivaali Kihaus Folkin kohokohta koittaa viikonloppuna, pitkän ajan valmistelu tuodaan näytille.

– Esimerkiksi liperiläislähtöinen Topi Korhonen saatiin lopultakin Kihaukseen, iloitsee Mammu Koskelo.

Kansanmusiikki kuljettaa Topi Korhonen Kerhoa maailman estradeilla, nyt on Rääkkylän vuoro kuulla säälimätöntä monipolvista laulua kansainvälisten kansanmuusikoiden tahdittamana. Yhtyeessä soittaa muun muassa rääkkyläisille hyvinkin tuttu Lassi Logrén.

– Ja Burlakat! Sitä ei ole nähty pitkään aikaan, nyt nähdään!

Karjalankielisen kansanmusiikin lippulaivaksi tituleerattu Burlakat esiintyy harvoin, koska jäsenet toimivat ammattilaisina kukin tahoillaan. Lasse Eronen, Sirkka Kosonen, Johanna Koukkunen, Jukka Kyllönen, Pauliina Lerche ja Vesa-Pekka Pisto ovat tuttuja nimiä monista yhteyksistä.

Esiintyjälista onkin perinteisen kahtalainen: toisaalta näkyy vahva Kihaus- ja muu pohjoiskarjalainen kansanmusiikkiperintö, toisaalta aina riittää uusia ja ennennäkemättömiä nimiä meiltä ja muualta.

Monena vuonna on ollut muiden kansanmusiikkifestivaalien kanssa yhteisesti tuotettuja esiintyjiä, mutta tällä kertaa yhteisesti sopivia ei esimerkiksi Kaustisen ja Haapaveden kanssa löytynyt.

– Yhteistyö kuitenkin toimii, ja näitä asioita mietitään porukalla, sanoo Koskelo.

Kaukaisimpia esiintyjävieraita lienee Udmurtian Trio, joka vie suomalaisugrilaiseen tunnelmaan.

RÄÄKKYLÄ / Riitta Mikkonen

Lue lisää lehdestä nro 27/2018