Vuonna 1982 Martikainen voitti Suomen pelimannimestaruuden Ikaalisissa, yleisessä sarjassa. Mestaruus tuli muun muassa Joensuun Harmonikkamiehien kanssa.

Vuonna 1982 Martikainen voitti Suomen pelimannimestaruuden Ikaalisissa, yleisessä sarjassa. Mestaruus tuli muun muassa Joensuun Harmonikkamiehien kanssa.

Kesä 1980–81 ja Ikaalisten Sata Häme Soi -festivaalien musiikkileirit. Samassa tuvassa oli meitä soitonoppilaita. Yksi heistä on jäänyt lähtemättömällä tavalla mieleen, Jouni Martikainen Polvijärveltä. Todella hauska huumoriveikko, joka jammaili harmonikallaan Abban ”Voulez Vous”-hitin riffiä ja Lasse Pihlajamaan valssia ”Kevät on tullut”.

– Pihlajamaan elämäntyötä ei voi kuin kunnioittaen muistaa ja kiittää. Sain tutustua Lasseen viikon Italian matkalla, oikea taiteilijapersoona ja hyvät jutut! Harmonikkakulttuurin ulkopuolelta muita suosikkejani ovat Bruce Springsteen, Toto ja Abba, sanoo paljasjalkainen polvijärveläinen Jouni Martikainen.

Soittaminen
kolahti varhain

Kaikella on taustansa myös soittajilla. Jouni Martikainen sai nuorena poikana kipinän musiikkiin kansakoulunopettajaltaan, joka piti musiikkikerhoa. Tästä tie vei Joensuuhun ja Tapio Päresalon yksityistunneille. Vuosina 1979–1984 Alpo Pohjan oppilaaksi Jyväskylään ja Jyväskylän Konservatorioon. Suosittujen kesäleirien opettajina muun muassa Matti Rantanen, Helka Kymäläinen, Heidi Velamo ja Erkki Silfverberg.

– Alpo oli pitkäaikaisin opettajani. Hän on läpimusikaalinen ja taitava pedagogi, joka paneutuu jokaisen oppilaansa soiton persoonallisuuteen, Martikaisen Jouni kertoo.

Teksti: Pauli Saarinen
Kuva: Jari Matikainen

Lue lisää lehdestä 5/2016.