Kelan yhteyskeskuksessa Lieksassa harvemmin palveluasiantuntijoiden selän takana työntekoa vahditaan, toteavat yhteyskeskuksen johtaja Pirjo Myyry ja palvelupäällikkö Katja Pyykkö palveluasiantuntija Taru Toivasen kanssa kuvaan asettuessaan.

Soitatpa Kelan palvelupuhelimeen mistä päin Suomea tahansa, puheluusi voidaan vastata Lieksassa.

Kelan yhteyskeskus toimii viidellä paikkakunnalla. Joensuussa ja Jyväskylässä työskentelee noin 140 henkilöä molemmissa, Lieksassa ja Kemijärvellä noin 80, ja Pietarsaaressa 30. Kaikkiaan yhteyskeskuksessa työskentelee noin 480 henkeä, määräaikaiset ja sijaisuudet mukaan lukien.

Apua annetaan niin henkilöasiakkaille kuin viranomaisille ja työnantajillekin. Puheluusi siis vastataan, vaikka varattua usein tuuttaakin. Todennäköisimmin olet seuraavana jonossa.

– Puheluiden keskimääräinen kesto on noin 10 minuuttia, ja keskimääräinen jonotusaika noin seitsemän, havainnollistaa Lieksan yhteyskeskuksen johtaja Pirjo Myyry.

Myyry oli mukana jo, kun toimipaikkaa Lieksaan vuonna 2006 perustettiin. Tavoitteena oli silloin 30 naistyöpaikkaa. Määrä on sittemmin liki kolminkertaistunut, ja noin 15 prosenttia henkilöstöstä on miehiä.

Juuret ovat vuodessa 2001, jolloin aloitettiin neuvottelut vakuutuspiirin ja kaupungin kesken. Haettiin valtion työpaikkojen hajasijoitusta. Samaan aikaan esimerkiksi pankeista työpaikat vähenivät nopeassa tahdissa.

Muutokset Kelan palveluissa ja yhteiskunnan taloudellisen tilanteen heikkeneminen ovat lisänneet tarvetta, jo vuonna 2008 Lieksassa yhteyskeskuksen työpaikat kaksinkertaistuivat. Ensin tiloiksi varattiin Pokrontien koulun yläkerta, sitten täyttyi alakertakin.

Vuonna 2011 otettiin käyttöön myös siipirakennus. Siipi tarvittiin, kun takuueläkekysymysten vuoksi lisättiin työvoimaa. Muutokset perustoimeentulolaissa lisäsivät työvoimaa kaikkiaan yhteyskeskuksissa noin sadalla henkilöllä, ei kuitenkaan tänne.

– Lieksassa ei ole enää laajentumiseen tiloja, eikä toisaalta väestöpohjaakaan, johtaja toteaa.

LIEKSA / Riitta Mikkonen

Lue lisää lehdestä nro 17/2019