Mika Kokkonen työstää parhaillaan omakotitalon kokonaisvaltaista valaistussuunnitelmaa, jossa käytetään paljon valokuitua.

Mika Kokkonen työstää parhaillaan omakotitalon kokonaisvaltaista valaistussuunnitelmaa, jossa käytetään paljon valokuitua.

Uudisrakennuksen valaistussuunnitelma kannattaa tehdä ajoissa ennen rakennuksen valmistumista. Olennaisimpia seikkoja ovat riittävä valon määrä käyttötarpeen mukaan, valon tasaisuus, asunnon varjottomuus ja valaistuksen muunneltavuus.

Valaistussuunnitelmia tekevä yrittäjä Mika Kokkonen, 32, kertoo, että valaistukseltaan monipuolisimmin suunnitellut huoneet ovat yleensä olohuone, keittiö, kylpyhuone ja ulkovalaistus. Valaistussuunnitelma lähtee aina tilaan tarvittavasta valon määrästä ja siitä, mihin käyttötarkoitukseen tila on suunniteltu. Monikäyttöiseen olohuoneeseen ja keittiöön suunnitellaan yleensä useita valaistusratkaisuja, joilla saadaan aikaan useita eri tunnelmia – yleisvalaistuksen lisäksi keittiössä tarvitaan työskentelyvaloa ja epäsuora valo vaikkapa kaapiston yläosassa luo tunnelmaa. Ulkovalaistuksella saadaan korostettua rakennuksen julkisivua hyvinkin merkittävästi.

– Valaistussuunnittelulla annetaan ideoita asiakkaalle, mutta asiakas itse määrää, mikä tarve valaistuksella on, Kokkonen toteaa.

Standardit määräävät

Niin yksityiskoteihin kuin tehdashalleihinkin on olemassa valostandardit, jotka kertovat, paljonko valoa mihinkin tilaan tarvitaan. Esimerkiksi keittiön työtasolla olisi oltava noin 300–500 luksin valoteho, ja ruokailutilan pöydällä säädettävä valaistus 0–500 luksia.

Valaistussuunnitelmiin käytetään nykyisin paljon 3D-mallinnuskuvia. Yksi havainnekuvia valmistava yritys on Winled, jonka jälleenmyyjänä Kokkosen Sähkö Holkki-yritys toimii.

– Valaistussuunnitelmista saa kuvat jo ennen kuin rakennus on edes valmis, ja 3D-mallinnuskuvilla saa näkyviin, miltä valaistus tulee näyttämään.

Mallikuvat edesauttavat valaistuksen suunnittelua, ja kuvista pystyy helposti näkemään esimerkiksi sen, mihin kohti valoa voisi kaivata vielä lisää.

Teksti ja kuva: Suvi Lyhykäinen

Lue lisää lehdestä nro 16/2016.