Hammaslahtelainen Hannu Holopainen iloitsee, että kylällä on paljon ja aktiivisia nuoria. Siitä esimerkkinä myös kirjastolla esillä oleva yhdeksäsluokkalaisen Regina Kinnusen näyttely, josta löytyy heti mieluisin teos.

Entisessä Pyhäselässä ja sen keskustaajamassa Hammaslahdessa on vieläkin hampaankolossa kaksi asiaa kymmenen vuoden takaisesta kuntaliitoksesta Joensuuhun.

Petetyksi tulemisen kokemuksen aiheuttaa ensinnäkin, että järjestettiin neuvoa-antava äänestys, jonka tuloksena yli 60 prosenttia ei halunnut liitosta. Toiseksi, liitosneuvotteluissa pyhäselkäläiset esittivät liikuntahallin rakentamista kylälle, johon varattiinkin ns. liitosrahaa miljoona euroa.

– Ne miljoona euroa sijoitettiin ihan tarpeellisiin ulkoliikuntapaikkoihin, tietää kolmannen kauden demarivaltuutettu Hannu Holopainen.

– Kuntaliitoksen seurantaryhmä teki päätöksen, ettei hallia rakenneta, muistaa Holopainen syyn kyläläisten närästykselle. Luvattu mikä luvattu.

Holopainen ehdottaakin, että nyt kun alakoulu on tulossa suunnitteluun, otettaisiin asia uudelleen esille. Koulu tarvitsee liikuntatilat, miksei samoin tein ulkoseiniä hieman siirrettäisi hallimittoihin. Yhteistyötä tarvitaan eri hallinnonalojen kesken, lisäksi kyläläiset pitää saada mukaan suunnitteluun.

– Sopisi siihen samaan terveysasemakin, ehdottaa kyläaktiivi.

Hannu Holopainen sanoo topakasti, että tietenkin Joensuun kaupunki rakentaa koulun, ajallaan. Hankesuunnitelma on vuodelle 2022. Sitä ennen ovat vuorossa Karsikko ja Eno.

HAMMASLAHTI / Riitta Mikkonen

Lue juttu kokonaan lehdestä nro 1/2020