Kauppa-autossa on myös romantiikkaa, pääsevätkö Kipa ja Kejonen eli Elina ja Vesa Sorola näyttämöllä yhteisymmärrykseen.

”Musiikkiteatteri Tempossa ensikertalaiset ja kokeneetkin harrastajat ryydittävät tuoretta viattomuutta multaisalla paatumuksella ja muodostavat hedelmällisen kasvualustan musiikkiteatterin kaltaiselle kukinnolle.”

Näin kirjaili ilomantsilaisen Musiikkiteatteri Tempon esittämän, Markku Pölösen kirjoittaman ja Elina Haaviston ohjaaman Kauppa-auto-näytelmän ohjelmalehtiseen Vesa Sorola, alias Kauppa-auto-näytelmän Kejonen.

Mitä kunnanviraston Kalevala-salissa siis nähdään? Onko tuotu kesäteatteri sisälle? Näytelmähän on kirjoitettu kesäteatterille, ensiesitys oli Joensuun Utrassa vuonna 1995. Elina Haavisto on sen pari vuotta sitten ohjannut kotiseudullaan Turun puolessa, Sipilänmäen kesäteatterissa.

Ilomantsissa tilanne onkin vähän käänteinen: laitettiin laulajat näyttelemään. Lauluyhtye Lempo on Haaviston kokoama ilomantsilainen porukka, joka esiintyy pääasiassa a cappellana, ”tosissaan muttei totisina”.

– Kun kerran teatterissa laitetaan yhä useammin näyttelijät laulamaan, niin miksei laitettaisi myös laulajat näyttelemään, tuumasi Elina Haavisto ja sai haluamansa.

Kauppa-auton tekstistä löytyi roolitukset laulajille, lisäksi saatiin muutama kesäteatterissa meritoitunut. Haavisto sovitti tekstin ja vaihtoi myös musiikkikappaleet tähän kokonaisuuteen sopiviksi.

ILOMANTSI / Riitta Mikkonen

Lue juttu kokonaan lehdestä nro 31/2020