Anneli ja Kauko Pykäläisen pihan kauneus perustuu yhteistyöhön ja työnjakoon. Molemmat tekevät osansa yksissä tuumin. Pensasmustikoille laitettiin verkkoa, kun ne alkoivat kypsyessään maistua linnuillekin.

 

Työnjako tekee puutarhanhoidossa hyvää tulosta.

Rääkkylän Paksuniemessä on monta komeaa pihaa, yksi niistä Anneli ja Kauko Pykäläisen 20 vuoden yhteistyön tulos. Ohikulkijakin ehtii napata silmiinsä hirsituvan ja ympäristönsä kauneuden, vaikka suurin osa piilee takapihalla.

Anuna ja Kakena paremmin tunnettu pariskunta paljastaa, että pihan salaisuus on hyvin toimiva yhteistyö ja työnjako. Anu vastaa kukista, Kake nurmikosta ja hyötypuutarhasta.

Pykäläisten piha sai Rääkkylä-Seuran pihapalkinnon vuosituhannen alkuvuosina. Silloin uutta taloa oli asuttu vasta nelisen vuotta, entiselle pellolle rakennettu piha omistajiensa mukaan alkutekijöissään.

– Nykyiseen verrattuna eihän silloin ollut mitään, hymyilee Anu.

Nyt hoidettu alue täyttää tontin, laajentamisen varaa ei ole. Hoitamista kyllä piisaa näinkin, tänä kesänä on kastelemistakin riittänyt. Vesi kasteluun tulee järvestä, kun peräkärryssä olevalla säiliöllä käydään hakemassa. Työtä siis sekin teettää jo ennen kasteluvaihetta.

– Mihinkäs ne marjat on tästä hävinneet, huomaa Anu pensasmustikoiden äärellä.

– Söin kyllä muutaman, mutta vielä siihen jäi, vastaa Kake ja lähtee samoin tein hakemaan verkkoa pensaiden suojaksi.

Yhdessä verkkoa viritellessä otetaan kuvaa, vaikka kumpikaan ei oikein kuvaan halua. Puutarhaa kyllä saa kuvata, vaikka ”tää on nyt tämmöstä” ja ”kaikki on vaiheessa”.

RÄÄKKYLÄ / Riitta Mikkonen

Lue lisää lehdestä nro 31/2018