Katolta putoava lumi voi aiheuttaa vaurioita paitsi kattorakenteille myös esimerkiksi ajoneuvoille. Kuvat: Jari Kolehmainen

Polvijärveläinen yrittäjä Jari Kolehmainen on saanut urakoida tänä talvena katoilla ennätyksellisten lumikuormien kanssa. Helmi-maaliskuussa lumikuorma voi tiivistymisen seurauksena nousta jopa 200–240 kiloon kuutiometriä kohden.

Lehdistä on saanut lukea tänä talvena harva se päivä lumen aiheuttamista ongelmista maakunnan sähköverkossa.

Mutta aiheuttaa se lumikertymä tuhoa muuallakin. Sanomalehti Karjalainen uutisoi joitakin viikkoja sitten (6.1.2018) asumattomien talojen romahtaneen todennäköisesti lumen painosta Outokummussa ja Hammaslahdessa.

Vaikka nämä rakennukset olivatkin jo parhaat päivänsä nähneitä, niin ei moinen vaara ole tavaton uudemmassakaan talossa. LähiTapiola varoitti hiljattain, että erityisesti maan itä- ja pohjoisosissa on alkuvuonna satanut niin paljon, että lumesta alkaa olla vaaraa rakennusten kattorakenteille. Lumikerroksen paino voi nousta sateiden ja tiivistymisen myötä helmi-maaliskuussa jopa 200–240 kiloon kuutiometriä kohden.

Lumitöitä kiinteistöjen katoilla tekevä polvijärveläinen yrittäjä Jari Kolehmainen vahvistaa alkutalven olleen poikkeuksellinen Pohjois-Karjalassa.

– Olen mitannut jopa 72 senttimetriä yhdeltä katolta. Sellainen vaarantaa kattorakenteen ja aiheuttaa lisäksi vaaratilanteita pudotessaan ihmisen tai ajoneuvon päälle, Kolehmainen muistuttaa.

POLVIJÄRVI / Arto Miettinen

Lue lisää lehdestä nro 3/2018