Aarne Räty on tuonut äijäkirppikselle myyntiin muun muassa terijoen salavan taimia ja pistokkaita.

Aarne Räty on tuonut äijäkirppikselle myyntiin muun muassa terijoen salavan taimia ja pistokkaita.

Kesä on kirpputorien parasta aikaa. Yksi kesäkirppis löytyy Enon Karhunsalosta, jossa vireä kyläyhdistys pyörittää kirppis-kahviota. Uutuutena kokeilussa on miehiäkin kiinnostava äijäkirppis.

Vain muutaman kilometrin päässä Enon kirkonkylältä sijaitsevassa Karhunsalossa asuu toimeliasta väkeä. Yksi kyläyhdistyksen monista toimintamuodoista on oma kesäkirpputori, joka on avoinna tiistaisin ja torstaisin aina syyskuun alkupuolelle saakka.

Kirpputorilla myyjänä kyläyhdistyksen toimesta on Lea Pesonen, joka kertoo, että pöytävuokraperiaatteella toiminut kirppis on ollut suosittu, ja vuosi vuodelta paikkavaraukset tuntuvat lisääntyneen. Tänä vuonna pöytäpaikkavarauksia on tehnyt jopa 23 myyjää.

– Kirpputorin pöytävuokrarahoilla katetaan kuluja, joita syntyy kyläyhdistyksen omistaman vanhan koulurakennuksen ylläpidosta, Pesonen sanoo.

Vaatetta ja keräilylasia

Äijäkirppiksen valikoimissa ostajaansa odottaa pakastin, ruohonleikkuri ja useampi vessanpytty.

Äijäkirppiksen valikoimissa ostajaansa odottaa pakastin, ruohonleikkuri ja useampi vessanpytty.

Enolainen Airi Sorjanen on varannut pöytäpaikan Karhunsalon kirppikseltä. Vaikka hän onkin myynyt aiemmin tavaroita kirppiksellä, on Karhunsalon kirppis vielä kokeilematta. Nyt hän tutkailemassa muiden myyntipöytien tarjontaa ja naurahtaa, että taitaa tulla tuhlattua omat rahat ennen tienuuta.

– Ostan kyllä kirppiksiltä tavaraa, nytkin on kirppispöksyt jalassa. Kirppiksiltä saa aivan hyviä tavaroita pilkkahintaan, hän sanoo.

– Nykyään naiset ovat sellaisia, että ostavat paljon uutta ja sitten vaatteet jäävätkin käyttämättä, jolloin ne tuodaan tänne myyntiin, Lea Pesonen kuvailee.

Myytävien tuotteiden hintataso vaihtelee paljon pöytien mukaan.

– Osa ihmisistä myy tavarat ja vaatteet hirmu halvalla, jotta vain pääsisivät niistä eroon, ja toiset pyytävät hirveitä summia, Pesonen sanoo.

Suosittuja tuotteita vuodesta toiseen ovat lasiesineet.

– Yhteen aikaan Arabia oli ostettu juttu, nyt on mennyt kaupaksi Wirkkalaa ja Sarpanevaa. Ne on ihan määrätyt henkilöt, jotka niitä ostavat, ei kaikki. Välillä ostettiin Riihimäen lasipurkkeja, mutta nyt niiden osto on hiipunut. Rakkautta ja romantiikkaa meni yhdessä välillä paljon kesälukemiseksi, mutta sekin on vähentynyt.

Pesosen mukaan naiset ostavat paljon myös vaatteita, ja tänä keväänä niitä onkin mennyt kaupaksi mukavasti.

Teksti ja kuvat: Suvi Lyhykäinen

Lue lisää lehdestä nro 23/2015.