Tohmajärveläinen Laila Eskelinen laulaa karaokea viikoittain ja on saanut sitä kautta myös paljon ystäviä.

Tohmajärveläiset Laila Eskelinen ja Marketta Karhu, kiteeläinen Kyösti Partanen ja värtsiläläinen Vilho Hämäläinen ovat kaikki karaoken ystäviä.

Karaokeharrastus vaikuttaa olevan voimissaan. Akkalan nuorisoseuran talo oli tupaten täynnä väkeä, kun tilassa järjestettiin pari viikkoa sitten Eläkeliiton karaokekisojen karsinta. Paikalla oli +50 -vuotiaita osallistujia Tohmajärveltä, Rääkkylästä, Kiteeltä, Ilomantsista ja Kiihtelysvaarasta.

Nupit kaakkoon

Laila Eskelisen, 56, kohdalla voidaan puhua intohimosta. Karaoke on hänelle kaikkein rakkain harrastus, ja jos lähihoitajan töistä irtoaa viikonloppuna vapaata, suuntana on lauantai-iltana paikallinen Hekariin.

Eskeliseltä löytyy karaokelaitteet myös kotoa.

– Kotona on käännettävä nupit kaakkoon melkein päivittäin, hän nauraa.

Eskelinen tykkää myös karaokekisoista, ja niihin hän osallistuu mahdollisuuksien mukaan.

– Olen toiminut kisoissa itsekin tuomarina. Se antaa tosi paljon kun saa kuulla, mihin asioihin muut tuomarit kiinnittävät huomiota!

Eskelinen kannustaa toisia laulajia hyvin mielellään.

– Moni puhuu jännittämisestä, ja siitä pääsee vain siedätyshoidolla. Olen itsekin hirveän kriittinen omaa laulamista kohtaan, Eskelinen tokaisee.

Duetto Kiteen Karhussa

Kyösti Partanen, 64, kertoo olevansa ensimmäistä kertaa karaokekisoissa.

– Kyllähän se esiintyminen jännitti, se on selvä asia, hän toteaa.

– Olen hirveän tarkka tekemisistäni, joten on vaikea olla arvioitavana. Kyllähän sitä pyrkii olemaan virheetön, vaikka kukaan meistä ei voi sitä olla, Partanen pohtii.

Partasen ensikosketus karaokeen tapahtui reilu 20 vuotta sitten silloisessa Kiteen Karhussa.

– Kirjailija Heikki Turunen pakotti duetoimaan Kotkan ruusun. Se meni hyvin omastakin mielestä, ja Heikki oli turvallinen opettaja. Karaokevetäjäkin sanoi, että harvoin kuulee tämmöistä esiintymistä, Partanen muistelee.

– Seuraavana päivänä ostin karaokelaitteet.

Teksti ja kuvat: Suvi Palosaari

Lue lisää lehden nrosta 12/2017.