Malavika Jaikur (vas.), Hanna Seitsonen, Noora Oertel ja Hilla Sinkkonen tutkivat innoissaan toriparkkityömaan laidalla olevaa valokuvanäyttelyä.

Viime viikosta alkaen Joensuun toriparkkityömaan aitaa on elävöittänyt valokuvanäyttely. Näyttely on joensuulaisen Tiina Riikosen ja kymmenen ulkomaisen opiskelijan yhteistyöprojekti, jossa pohditaan, miltä suomalaisuus näyttää.

Näyttelyteokset ovat suurkuvatulosteita, joissa on esillä kollaasimaisesti valokuvia ja opiskelijoiden mietteitä suomalaisuudesta. Henkilökuvia varten opiskelijat ovat valinneet omat, parhaiten suomalaisuutta edustavat teemansa ja niitä kuvastavat paikat.

Yksi projektiin osallistunut opiskelija on Malavika Jaikumar Intiasta. Hänen kärkiajatuksensa on suomalainen viattomuus ja aitous.

– Ne ovat kaksi ominaisuutta, joita olen nähnyt vain harvoin muualla kuin Suomessa, Jaikumar kertoo.

Muita opiskelijoiden suomalaisuus-teemoja näyttelyssä ovat muun muassa hiljaisuus, tasa-arvo, luottamus ja musiikki.

Toriparkkityömaa-alue laajenee

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa PKO halusi elävöittää kaupunkikuvaa toriparkkityömaa-aitaa monipuolisesti hyödyntämällä. Torikadun puoleinen osa aidasta päätettiin varata pääosin taiteelle. Aitataiteessa osuuskauppaa on miellyttänyt ajatus yhteisllisyydestä.

– Kuten Kyyttöjen iltakahvi -teos perustui yhteisölliselle tekemiselle, myös tässä ideassa ja ajatuksessa kiehtoi yhteisöllisyys, PKO:n viestintäjohtaja Petri Vähä kehuu.

Viime maanantaina toriparkkityömaan aita siirrettiin Torikadun yli Vapaudenpuiston puolelle. Torikadun pätkä on nyt suljettu kaikelta liikenteeltä syksyyn 2018 saakka. Hanke on edennyt aikataulun mukaisesti.

Teksti ja kuva: Suvi Palosaari