Jean-Francois ja Darja Flogny tekivät unelmastaan totta Kolilla.

Jean-Francois ja Darja Flogny tekivät unelmastaan totta Kolilla.

Keskellä Kolin kylää kohoava punamultainen perinnetalo Kolin Ryynänen sai Darja ja Jean-Francois Flognyn ryhtymään yrittäjiksi ja asettumaan Pohjois-Karjalaan. 

Darja Flogny kertoo, että pariskunta halusi perustaa oman yrityksen ja olivat etsineet sopivaa toimitilaa jo jonkin aikaa.

– Kolin Ryynäseen ihastuimme ensisilmäyksellä. Talo oli tunnelmallinen ja sopivan kokoinen, Flogny muistelee parin vuoden takaisia tapahtumia.

Hän työskenteli tuolloin Kolilla Metsähallitukselle, joten Kolin kylä ja kansallispuisto kävijämäärineen olivat tuttuja. Aviomies Jean-Francois, suomalaisittain Fransu, taas haaveili oman baarin avaamisesta työskenneltyään ravintola-alalla Tahkolla ja Hossassa. Palaset loksahtivat kohdalleen Kolilla.

− Ostimme Ahmovaarasta kodiksemme vanhan puutalon, jota remontoimme vieläkin. Fransun unelma toteutui, sillä hän vastaa Kolin Ryynäsen ravintolatoiminnasta. Kauniin luonnon ja pikkukylän mukavat ihmiset saimme kaupan päälle, Darja Flogny summaa.

Lähiruokaa ja laatujuomaa

Kolin Ryynänen rakennettiin 1938 kaupaksi ja asuintaloksi kolilaisen opettajan Antti Ryynäsen toimesta. Talossa asui Ryynäsen Kaarlo-poika, ja talo tunnettiinkin siihen aikaan nimellä Kallela. Metsähallitus hankki kiinteistön omistukseensa 1990-luvulla ja remontoi sen taidokkaasti, talon alkuperäistä tyyliä kunnioittaen.

Pub-ravintola Kolin Ryynäsen kodikkaita huoneita koristavat kuviolliset tapetit, emaliastiat ja puiset huonekalut. Löytyypä kahvilasta jukeboxikin, joka on asiakkaiden vapaassa käytössä satoine jazz-,
blues- ja iskelmäkappaleineen.

Ruokalistalla on lähiseudun antimia, kuten Pielisen kuhaa ja paikallisen lihakarjatilan pihvejä. Kahvin kera voi puolestaan nauttia suolaisia piiraita ja makeita leivonnaisia.

− Valmistan perinteisiä pohjoiskarjalaisia aterioita eurooppalaisella säväyksellä, Fransu Flogny täsmentää.

Gastropubin isäntä panostaa myös laatujuomiin: Kolin Ryynänen tunnetaan kattavasta oluiden ja viskien valikoimastaan.

− Olen viskiharrastaja, joten haluan tarjota asiakkaillemmekin vuosikertaviskejä. Meillä on tarjolla myös useita belgialaisia ja englantilaisia olutmerkkejä. Suunnitteilla on cocktail-lista, johon saimme inspiraatiota taannoiselta Ranskan-matkaltamme.

Teksti ja kuva: Mari Romppanen

Lue lisää lehdestä nro 53/2015.