Sami Kurenniemen tämän kesän työote: valmiina poimimaan pyydys tarkistettavaksi.

Norppaturvallinen katiska turvaa kalansaannin verkkokalastuksen kieltoalueilla.

Norpansuojelu on tuottanut tulosta, kuutteja selviää elolle entistä enemmän. Toimia kuitenkin edelleen tarvitaan, sillä kalastusrajoitukset eivät ole vielä kaikkien tiedossa, eivätkä kaikkien mieleen. 

Jyrki Anttilalla ja Sami Kurenniemellä on kahden kuukauden kesäpesti Metsähallituksella, pyydyskalastuksen valvojina norppavesillä Saimaan ja Vuoksen alueilla, Taipalsaarelta Joensuuhun.

Anttilalle tämä on kymmenes kesä, Kurenniemelle ensimmäinen tälle toimeksiantajalle. Tuttua homma on hänellekin Kalatalouskeskuksen työnä.

Tämä on juuri sitä valvontaa, että etsitään muttei toivota mitään löytyvän. Käydään läpi norppavesiä ja tarkistetaan pyydykset, ja että ne täyttävät asetusten vaatimukset. 

Verkkokalastus on muikkuverkkoja lukuun ottamatta kokonaan kiellettyä saimaannorpan poikasten keskeisillä elinalueille huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun. Lisäksi on muita ympärivuotisia pyydysrajoituksia, joista yleisimmin huomioitava katiskan nielumitta.

– Muutama vuosi sitten tarkistetuista katiskoista vain puolet oli norppaturvallisia, nyt suurin osa, kiittelee Sami Kurenniemi.

Norppaturvallisen katiskan nielu ei saa venyä yli 15 sentin. Se on varmistettava esimerkiksi harjateräksellä tai nippusiteellä. Kevyet hitsauslangat eivät tukena riitä, ne antavat periksi.

Ikäviäkin löytöjä

Kesäkuun alkupuolella valvontakausi alkaa olla puolivälissä. Tarpeellisuus on tullut todettua, vaikka huomautettavaa löytyy aiempia vuosia vähemmän. Alue on laaja, mutta joka paikassa pyritään käymään. 

Väärästä paikasta väärään aikaan löytyvä verkkojata aiheuttaakin harmitusta paitsi pelkällä olemassaolollaan, myös siksi että sen viemä aika on poissa muualta.

Tänä keväänä on Rääkkylässä Jänisselältä, Pienen Jänissaaren pohjoispuolelta on kerätty verkkoja jo kolmen toimijan voimin. Ensin viranomaisten ja yksityishenkilöiden toimesta, mutta vielä riitti jätesäkillinen eli noin 300 metriä verkkoa hapanneine kaloineen Metsähallituksen valvojienkin kerättäväksi.

– Asia on poliisin tutkinnassa, verkoista löytyi viime vuoden yksikkömerkit ja kaikkiaan lähes kaksi kilometriä verkkoa on nyt nostettu ja niille hävityslupa saatu, summaa Kurenniemi. 

Yleinen kehitys on siis ollut myönteistä, mutta sääntöjä vahvistavia poikkeuksia tulee vastaan liki päivittäin. Surullisimpia ovat tällaiset ison kokoluokan löydöt.

Kyseisellä selälläkään ei kyse ole pelkästään norpasta, vaan verkkokalastus on vaaraksi myös uhanalaisille vaelluskaloille.

– Meidät on palkattu valvomaan ensisijaisesti norppa-asetuksen toteutumista, mutta samalla tehdään myös muuta laillisuusvalvontaa.

RÄÄKKYLÄ / Riitta Mikkonen

Lie lisää lehden numerosta 25/2019