Erkki Huovinen on asunut Mätäsvaarassa ja kaivosyhtiön sinne aikanaan rakennuttamassa rivitalossa koko ikänsä.

Erkki Huovinen on asunut Mätäsvaarassa ja kaivosyhtiön sinne aikanaan rakennuttamassa rivitalossa koko ikänsä.

Vaikka toimiessaan Mätäsvaaran kaivos oli Suomen toiseksi suurin heti Petsamon jälkeen, sen alasajo tapahtui sodan loputtua yhtä nopea kuin sen nousukin. Molybdeenin maailmanmarkkinahinta romahti, voimalaitoksen 62 metriä korkea piippu ammuttiin alas, rikastus ja louhintatoiminta lakkasi. Jäljelle jäi kylä.

Tänä päivänä – lähes 70 vuotta Mätäsvaaran nousun ja tuhon jälkeen – kyläraittia reunustavat edelleen tuosta ajasta muistuttavat tyyppirakennukset, rivitalot, höyryvoima-asema, kylmillään seisova ravintola, rikastushiekkakenttä sekä avolouhos, johon on vuosien saatossa noussut pohjavesi.

Mätäsvaaran maisemaa halkovaa vanhaa Lieksa-Nurmes-kantatietä hurauttaa silloin tällöin auto. Postilaatikkorivi sekä siihen kerran päivässä pysähtyvä postiauto kielivät, että rivitalokiinteistössä tien toisella puolella on yhä elämää.

– Asukkaita asuu arviolta sata, osa vakituisesti, osa vapaa-ajanasunnoillaan, arvelee päivän postin laatikolta korjaava mätäsvaaralainen Erkki Huovinen ja lähtee ylittämään tietä takaisin rivitalolle.

Huovinen itse on juuri yksi niistä harvoista, jotka vietävät Mätäsvaaran vanhoissa rivitalokiinteistöissä ympärivuotista elämää. Harvoista voidaan todella puhua, sillä Huovisen tiedon mukaan kolmessa vierekkäisessä rivitalossa kymmenen asuntoa on tyhjillään ja vain kahdessa asukas.

– Toiselta puolelta kuoli vastikään vanha isäntä ja asunto on nyt perikunnalla. Toisena seinänaapurina asuu argentiinalainen joka ei ole käynyt kahdeksaan vuoteen kuin muutamana kesänä, Huovinen luettelee aktiivista naapurustoaan.

Jos alkaa Huovinen olla pian asumansa tehdaskiinteistön viimeinen asukas, niin voi hänen sanoa olleen myös harvinaisen uskollinen asukas. Hän on asunut kiinteistössä yhtäjaksoisesti vuodesta 1952, jolloin kaivosyhtiö myi asunnon hänen vanhemmilleen.

Teksti ja kuva: Arto Miettinen

Lue lisää nrosta 37/2015.