Kauko Halonen pakkasi kasseja täyteen ruokaa. Muun muassa moneen sopivista lihasäilykkeistä on kova kysyntä.

Kauko Halonen pakkasi kasseja täyteen ruokaa. Muun muassa moneen sopivista lihasäilykkeistä on kova kysyntä.

Tällä viikolla on kohkattu jälleen miljoonatuloista. Taustalla on kuitenkin myös koko ajan paheneva kurimus toisessa ääripäässä, ja vähiten ansaitsevien on joka päivä harkittava tarkkaan mitä voi syödä. Parhaillaan Pohjois-Karjalassakin on menossa EU:n vähävaraisille suunnatun ruoka-avun jako. Ja tarvetta on, jakajat kertovat.

Pohjois-Karjalaan, kuten muuallekin maahan, saatiin vuoden tauon jälkeen jälleen pääosin Euroopan Unionin maksamaa ruoka-apua. Nyt EU:n Vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahaston 85-prosenttisesti tukemaa elintarvikeapua hallinnoi Suomessa Maaseutuvirasto Mavi.

Mavi jakaa avun 34 kumppaniorganisaation ja 480 paikallisen yhdistyksen ja seurakunnan kautta. Pohjois-Karjalassa elintarvikeapua jakavat ainakin vapaaseurakunnat, Joensuun helluntaiseurakunta ja viisi toimivaa työttömien yhdistystä Juuassa, Nurmeksessa, Joensuussa, Kontiolahdella ja Tohmajärvellä.

Ensimmäisessä vaiheessa 2015–2016 on jaossa yhteensä koko maassa noin 2,9 miljoonaa kiloa elintarvikkeita. Seuraava jaot ovat tammi-maaliskuussa ja heinä-syyskuussa; molemmissa noin miljoona kiloa.

Tämänkertainen apuohjelma kestää vuoteen 2020 saakka.

Tarpeeseen tulee

Elintarvikeavulle on oikeasti tarvetta. Esimerkiksi Nurmeksen Aktiivit Työnhakijat jakoi lokakuun lopulla noin 2 000
kiloa elintarvikkeita vajaassa päivässä.

– Jono oli heti aamusta, ja jako alkoi yhdeksältä. Kahteen mennessä kaikki oli mennyt.

– Tosi paljon tuli kyselyjä. Ja osa oli varautunut, että tulisivat vasta seuraavana päivänä. Jouduttiin siinä vaiheessa sitten sanomaan ei oota, kertoo Närekartano-hankkeen Satu Lukkarinen.

Juuassa jako oli eilen. Työttömien yhdistyksen puheenjohtaja Kauko Halonen arvioi, että 250 täytettyä ruokakassia hujahtaisi jakoon muutamassa tunnissa.

– Edellisen kerran kierrätyskeskus Kiepissä alkoi jako kello yhdeksän, ja jono oli läpi myymälän pääovelle asti, Halonen muistelee toissa vuoden tarvetta.

Sekä Juuassa että Nurmeksessa seuraava erä elintarvikkeita saadaan jakoon kevätpuolella.

Tohmajärvellä on otettu ruokajaossa pitemmän ajan linja, kertoo Eira Varonen Tohmajärven Nurkka ry:stä. Tohmajärvellä on jaettu jo pari viikkoa seurakunnan ja työttömien yhdistyksen yhteistä reilun 10 000 kilon erää.

– Jaetaan kuukausittain, että riittäisi mahdollisimman pitkään. Kemien keskustan lisäksi osa jaetaan Värtsilän kylätalolla. On hajautettu jakoa paremmin tavoitettavaksi.

– Kyllä. Tarvitsijoita on paljon. Kaikki menee hyvään tarpeeseen, Varonen toteaa kysymykseen avun tarpeesta.

Joensuun helluntaiseurakunnan ruokajakoa koordinoivan Martti Surakan mukaan jako on käynnissä Hammaslahdessa, Liperissä, Polvijärvellä ja Uimaharjussa. Jaettavaa on tällä erää noin 30 000 kiloa.

Surakka muistuttaa, että elintarvikeavun ohessa jaetaan myös henkistä tukea. Samalla tulee osaltaan tyydytettyä myös sosiaalisen kanssakäymisen tarvetta. Tavattaessa jutellaan niin hyvistä kuin huonoistakin asioista, ja joskus samalla järjestyy vaikka kyytiapua harrastuksiin.

– Muun muassa seurakunnassa ajoin noin seitsemän vuotta ruokaa leipomoilta ja liikkeistä. Minä näin siinä sen jutun aika tarkkaan.

Teksti ja kuva: Vesa Martikainen

Lue lisää lehdestä nro 45/2105.