Hyväkuntoinen urheilukenttä on tärkeä kaikille ikäryhmille ja joka tason liikkujalle. Hippokisoissakin kisaillaan ensi kesänä uudella pinnoitteella.

Hyväkuntoinen urheilukenttä on tärkeä kaikille ikäryhmille ja joka tason liikkujalle. Hippokisoissakin kisaillaan ensi kesänä uudella pinnoitteella.

Liikunta monissa muodoissaan ehkäisee, ja hoitaakin, monia sairauksia. Juuka satsaa liikuntapaikkoihin kahden vuoden aikana noin 1,2 miljoonaa euroa, eikä tyhjän takia. Sotemyllerryksenkin jälkeen kuntalain mukaan terveyden- ja hyvinvoinnin edistäminen säilyy kunnan perustehtävänä ja kunnan vastuulla.

Kunnan suurin satsaus on Simpauttajan liikuntapuistoksi nimetty kokonaisuus kunnan keskustassa Poikolan koulun lähiympäristössä. Maanvaihtoineen ja laitteineen euroja on mennyt yli 700 000.

Elokuussa valmistuneen alueen monitoimiareenalla voi pelata sählyä, jalkapalloa ja koripalloa. Tekonurmella päällystetty jalkapallokenttä jäädytetään talvella luistelukäyttöön. Lisäksi löytyy lyhyt juoksurata, parkour-alue, ulkokuntosali ja koululaisille tärkeä leikkialue.

Ja käyttäjiä on jo löytynyt todella mukavasti, kertoo kunnan vs. liikunta- ja vapaa-ajanohjaaja Pirjo Sistonen.

– Ja palaute on ollut yksinomaan positiivista.

– Lähiliikuntapaikka on tosi kilpailukykyinen isompienkin kuntien liikuntapaikkoihin, Sistonen kehuu.

Esimerkiksi ulkokuntosali on jo löytänyt vakioasiakkaita. Terttu Räsänen heilutteli alavartaloa sivuttaen yhdellä laitteella, ja kertoo käyvänsä kuntoilemassa melkein joka päivä.

– Olen aika ahkera käyttäjä. Lenkillä kuljen tätä kautta. Tämä liike tuntuu hyvästi alaselästä ja on lisännyt tasapainoa.

Ihan joka laitteeseen keho ei enää taivu, mutta se ei haittaa.

– Hienoa että tehtiin tällainen alue. On helpompi tulla tänne kuin mennä kuntosalille, Turunen sanoo.

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen muistutti Simpauttajan lähiliikuntapaikan avajaisissa monipuolisen liikunnan mahdollistamisen olevan terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä parhaimmillaan.

Samalla se on myös tuki soteuudistuksen onnistumiselle ja kustannusten hillitsemiselle. Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen pitää nähdä investointina, ei kulueränä.

– Tämän liikuntapaikan avaaminen säästää tulevaisuuden kustannuksia vähentyvinä sairauskustannuksina tai tehokkaampana työntekona, Mäkisalo-Ropponen uskoo.

 

Teksti ja kuva: Vesa Martikainen

Lue lisää lehden nrosta 36/2016.