Elina Agonen (oik.) ja Veera Ruotsalainen Juuan nyrkkeilyillassa.

Elina Agonen (oik.) ja Veera Ruotsalainen Juuan nyrkkeilyillassa.

Juuan Urheilijoiden nyrkkeilijät ovat saavuttaneet kymmenessä vuodessa jo viisi SM-kultaa, ja nyt juukalaista nyrkkeilyä johtaa nuori nainen. Elina Agosen tavoitteena on viedä Juuan Urheilijoiden nyrkkeilijät takaisin SM-mitaleille. Omana tavoitteena on päästä kahden vuoden vauvatauon jälkeen keväällä takaisin SM-kehäkuntoon. Ja ehkä jopa ammattilaisura.

Yhteensä 26 ottelua otellut, ja muun muassa naisten SM-pronssia ja A-tyttöjen SM-kultaa iskenyt Elina Agonen, 21, palasi kehään kuun alussa King of the Ring -nyrkkeilyillassa Juuassa. Sarjan 57 kiloa kolmieräinen ottelu päättyi tasan Iisalmen Urheilu-Vesoja edustavaa Veera Ruotsalaista, 16 vastaan.

Tulos tyydytti flunssan takia tavallista loivemmin otellutta Agosta, ja seuraava koitos on lokakuun alussa Kokkolassa.

– Ja jos vaikka pääsisi ensi vuonna sinne SM-kisoihin, hän kertoo lähiajan tavoitteista.

Seitsemän vuotta nyrkkeilyä harrastanut Agonen aloitti Juuan Urheilijoiden silloisen Karelia Boxin -tallin vastuuvalmentajana 2014. Vuoden alusta nimeksi muuttui Fire Boxing Club, ja Agosesta tuli syyskuun alussa virallisesti tallin päävalmentaja ja tallipäällkkö. Fire viittaa Elinan nyrkkeilijänimeen Elina ”Fire” Agonen.

Nyrkkeilijöiden määrä Juuassa on hieman hiipunut, mutta nyt on nähtävissä hienoista lisäintoa. Agonen opettaa talvella kuntonyrkkeilyä kansalaisopistossa, ja toivoo sieltä uusia harrastajia kilpakehiinkin.

Agosen tavoitteena on saada nyrkkeilijöitä takaisin SM-kehiin ja mitaleille.

– Ja saada ihmisiä mukaan toimintaan. Mainostetaan nyrkkeilyä siten, että se on itsensä ylittämistä. Kunto kohenee todella nopeasti.

Nyt Juuan Urheilijoiden nimissä kilpailee puolenkymmentä nyrkkeilijää. Esimerkiksi Nea Pitkänen, 16, valittiin ensimmäisessä matsissaan Juuan nyrkkeilyillan parhaaksi naisnyrkkeilijäksi.

 

Teksti ja kuvat: Vesa Martikainen

Lue lisää lehden nrosta 38/2016