Italialainen Serenella Clementini (vasemmalla) sekä vietnamilainen Le Van Anh Vuong (oikealla) nauttivat suomalaisesta joulusta, vaikka se onkin erilainen mihin he ovat tottuneet. Bangladeshilainen Sultana Raziya (keskellä) puolestaan kertoo nauttivansa joululauluista, vaikka ei joulua vietäkään.

Suomalaisia jouluperinteitä ei tule ajatelleeksi, kun on kasvanut niihin. Mutta miltä joulu Suomessa tuntuu, jos on asunut suurimman osan elämästään aivan muualla?

Vietnamilainen Le Van Anh Vuong ja italialainen Serenella Clementini ovat viettäneet Suomessa jo kolme joulua. Molemmat naiset korostavat, että suomalaisessa joulunajassa parasta on rauhallisuus. 

– Italiassa meillä on aina kiire. Suomessa sitä kiirettä ei ole, vaan täällä on jouluna ihanan rauhallista, Clementini sanoo.

Valoja ja musiikkia 

Vuong kertoo, että Vietnamissa on tapana, että kaupungit on lähes kuorrutettu jouluvaloilla ja kaikkialla kuuluu joulumusiikkia. 

– Joulu ei ole Vietnamissa kovin tärkeä juhla, mutta haluamme koristella paikat näyttävästi. Uusi vuosi on meille tärkeämpi, sitä juhlimme isosti, Vuong hymyilee.

Sekä Clementinin että Vuongin mielestä jouluvaloja saisi Suomessakin olla enemmän, sillä juuri valoa pimeyteen kaipaisi. 

– Roomassa joka paikassa on jo ovessa paljon koristeita, Clementini kertoo. 

Vuong kertoo ensimmäisenä Suomen-jouluna ihmetelleensä anopilleen valojen vähyyttä. 

– Anoppi vastasi, että suomalaiset eivät halua tuhlata sähköä. Se on tosi hyvä asia, hän pohtii. 

Koristelurunsaudesta Vuong pääsee silti nauttimaan, sillä hän on vastuussa anoppilan joulukuusen koristelusta. 

– Laitan kuusipuuhun aina ihan kaikki koristeet, hän nauraa. 

JOENSUU / Susanna Eriksson

Lue juttu kokonaan lehdestä nro 51–52/2019