Kaupunginjohtaja Kari Karjalainen täyttää 60 vuotta perjantaina 12.5.2017. Mahdolliset muistamiset pyydetään osoittamaan Kari Karjalaisen merkkipäivätilille FI94 5770 0520 4014 04, viesti: Kari60 / lahjoittajan nimi. Tililtä varat ohjataan joensuulaisille vähävaraisten perheiden lapsille.

Joensuuta vuodesta 2010 luotsannut Kari Karjalainen on toiminut kolmisenkymmentä vuotta alalla, jossa muutos on ollut pikemminkin sääntö kuin poikkeus. 

Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen on kiireinen ja kysytty mies. Maanantaina heti viikon alkuun päiväohjelmaan mahtuvat ministerin tapaaminen, Pohjois-Karjalan Trendien julkistus sekä palaveri matkailusta ja vielä päälle kaupunginhallitus.

Mutta ei niin kiirettä, etteikö loppuviikosta 60 vuotta täyttävä päivänsankari ehtisi antaa tuokiota Pohjois-Karjala-lehdelle. Karjalainen tosin muistuttaa, ettei niinkään juhli juhlimisen vuoksi vaan kartuttaakseen rahaa vähävaraisten lapsiperheiden hyväksi.

Syntymäpäiviensä sijaan Karjalainen puhuukin mieluummin lempilapsistaan: maakunnan ja Joensuun elinvoimasta, työllisyydestä, kuntarakenteista muutoksessa sekä sote-uudistuksen jälkeisestä Joensuusta, joka vielä hieman utuisena edessämme häämöttää.

Aloitetaan siis.

Pysyvää vain säästäminen

Ylä-Karjalassa kasvanut ja Varsinais-Suomessa muutaman vuosikymmenen välillä vaikuttanut Karjalainen palasi Pohjois-Karjalaan vuonna 2010. Tuolloin hän tuli valituksi Juhani Meriläisen pitkään luotsaamaan kaupungin johtajaksi – virkaan, jota hän pitää äärimmäisen mielenkiintoisena.

– Joensuu maakunnan keskus- ja yliopistokaupunkina sekä kaupungin elinvoimakysymykset ja vilkas rakentaminen olivat ehdottomasti insinööritaustaiselle ihmiselle mielenkiintoinen lähtökohta. Sekään ei toki haitannut, että tunsin Pohjois-Karjalaa hyvin jo entuudestaan, mutta tämä tuli kuitenkin kaiken päälle vain ikään kuin bonuksena, Karjalainen kuvaa.

Aika rientää. Karjalainenkin on toiminut nykyisessä virassaan jo seitsemän vuoden ajan. Tuon ajan Karjalainen kuvaa olleen jatkuvaa muutosta. On ollut useita kuntarakenneselvityksiä ja lukemattomia säästöohjelmia.

– Hyvätkin ajat ovat merkinneet vain sitä, että silloin säästetään vähän vähemmän kuin huonoina aikoina, Karjalainen karrikoi.

Teksti ja kuva: Arto Miettinen

Lue lisää lehdestä nro 19/2017.