Pauli Sahlsten haluaisi, että jäteasema olisi auki useamman kerran kuin kaksi kertaa viikossa.

Polvijärven kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan puheenjohtaja Pauli Sahlsten perää jätehuoltoon tasapuolisuutta ja enemmän joustavuutta.

Pauli Sahlsten muutti Mäntsälästä vaimonsa Mairen kanssa Polvijärvelle syksyllä 2012. Kuntalaisten asioista kiinnostuneena hän kiinnitti huomiota epäkohtiin, joihin paikkakunnalla pitkään asuneet eivät olleet puuttuneet. Kuntien jätetaksoissa esiintyneet erot herättivät sattumalta hänen huomionsa.
– Huomasin joulun jälkeen lehdestä, että Jätekukko ottaa joulukuuset ilmaiseksi vastaan lajitteluasemalla, mutta Puhas Oy perii siitä maksun. Sitten huomasin, että Jätekukolla on myös jäteastian tyhjennykset halvempia, Sahlsten kertoo.
Sitten selvisi sekin, että viiden kunnan Joensuun, Kontiolahden, Ilomantsin, Liperin ja Polvijärven jätehuollosta vastaavan Puhas Oy:n jätetaksoissa esiintyy kuntaeroja.

Osakeyhtiölaista apua

Sahlstenin selvityksessä kävi ilmi, että Polvijärvellä 250 litran jäteastian tyhjennyksen hinta oli 8,07 senttiä, Ilomantsissa yli 9 senttiä ja Joensuussa vain 5,93 senttiä.
Hän kirjoitti asiasta lehteen mielipidepalstalle ja toivoi Puhas Oy:ltä selitystä asialle. Vastaus tuli viikkoa myöhemmin ja siinä toimitusjohtaja perusteli eroja sillä, että kuntien jätelautakunnat päättävät asiasta.
– Kun selvitin asiaa, kävi ilmi, että taksoista päättääkin Joensuun alueellinen jätelautakunta. Olin yhteydessä jätehuoltosuunnittelijaan Anne Kettuseen ja kysyin eikö asialle voida tehdä mitään. Hän kehotti tekemään jätelautakunnalle aloitteen.
Osakeyhtiölakiin perehtynyt Sahlsten tiesi, että lain mukaan jätetaksojen tulisi olla samat jokaisessa osakaskunnassa.
– Kun en itse ole mukana Joensuun alueellisessa jätelautakunnassa, ehdotin lautakunnassa olevalle polvijärveläiselle Jukka Mutaselle, että hän tekisi aloitteen lautakunnalle.
Aloite hyväksyttiin ja 1. kesäkuuta lähtien kaikissa viidessä kunnassa astuvat voimaan yhtenäiset jätetaksat. Jäteastioiden tyhjennys halpenee kaikissa kunnissa Joensuuta lukuun ottamatta.

POLVIJÄRVI / Ilpo Paananen

Lue lisää lehdestä nro 22/2018