Anita-opas kertoo lukijamatkalaisille Liepajan historiasta kaupungin pienoismallin äärellä. Suomen kielen hän on oppinut oltuaan Suomessa joitakin vuosia sitten.

Viikko Pohjois-Karjalan perinteikäs lukijamatka suuntautui tällä kertaa suomalaisten jääkäreiden jäljille akselille Pärnu–Riika–Liepaja. 

Amerikkalainen kirjailija Mark Twain on sanonut: ”Elämäni kylmin talveni on ollut kesä San Franciscossa”.

Kovin kaukana tästä kuvauksesta ei oltu Latviassakaan viime viikonvaihteessa, kun Matkakarjalan järjestämä Viikko Pohjois-Karjalan perinteikäs lukijamatka teki taivalta suomalaisten jääkäreiden jäljillä akselilla Pärnu–Riika–Liepaja. Mittari näytti kesäkuusta huolimatta muutamaa plusastetta ja pohjoisesta puhui kolea tuuli.

Tämä ei toki haitannut Tilausliikenne Kaitsun bussissa, jossa tunnelma oli totuttuun tapaan lämmin. Liikkeellä oli nelisenkymmentä lehden lukijaa, ja ohjaimissa sekä mikrofonissa sotahistoriankin intohimoinen tuntija Kai Rantatupa.

Reitti noudatteli yöpymispaikkoina olleiden Pärnun, Riikan ja Liepajan ohessa ensimmäisen maailmansodan rintamalinjaa Klapkalnciems–Smårde–Tukums–Skrunda–Gropina–Tirelin suoalue (Aa-joki)–Misse-joki. Kilometrejä tuli neljään päivään 2060.

Teksti ja kuvat: Arto Miettinen

Lue lisää lehdestä nro 23/2017.