Väinö Alanne (Albert Saviranta) vuonna 1940, jolloin hänet ylennettiin everstiksi. Kuva: Pertti Jaakonaho

Sisällissodan aikaan Möhköstä rajan yli loikannut Albert Saviranta koki nousuja ja laskuja Venäjän armeijassa.

Suomessa käytiin sata vuotta sitten sisällissotaa, jota myös kansalais-, vapaus- ja veljessodaksi sekä kapinaksikin kutsuttiin. Suomen Ammattijärjestöjen valtuusto oli kehottanut lokakuun loppupuolella 1917 perustamaan työväen järjestyskaarteja eli punakaarteja. Ilomantsin Möhköön punakaarti marraskuun 18. päivänä. Marraskuun lopulla kylään perustettiin myös suojeluskunnan osasto. Suojeluskuntapiirien esikunnat organisoivat maaliskuussa 1918 kutsunnat, joihin kutsuttiin 21–40-vuotiaita miehiä. Kaikkia kutsu ei miellyttänyt, ja esimerkiksi Ilomantsin kautta rajan yli pakeni arviolta yli 300 miestä Venäjälle.

Möhköstä ylitti rajan maaliskuun 6. päivänä 1918 kaikkiaan kymmenen miestä. Fritjof Hurskainen oli yksi heistä. Hän kuitenkin palasi monen muun miehen tavoin takaisin Suomeen, ja joutui sitten toukokuussa vangituksi, kuten oli ehkä lähtiessäänkin pelännyt. Joukossa oli myös Albert Saviranta, naulaseppä Salomon Savirannan poika. Hän ei palannut enää koskaan kotikyläänsä. Suonenjoelta lähtöisin oleva vaimo, Elisa Iivonen meni myöhemmin salaa miehensä perästä.

– Vaati tuolloin aikamoista kanttia lähteä 23-vuotiaana seikkailemaan vieraaseen maahan ja kulttuuriin. Tuskin oli kielitaitoakaan kovin runsaasti, ilomantsilainen Pertti Jaakonaho ihmettelee.

ILOMANTSI / Armas Härkönen

Lue lisää lehden nrosta 9/2018.