Jorma Pikkarainen on pitkän linjan nurmekselainen demarivaikuttaja, ja tytär Sara Pikkaraiseltakin löytyy innostusta vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin.

Jorma Pikkarainen on pitkän linjan nurmekselainen demarivaikuttaja, ja tytär Sara Pikkaraiseltakin löytyy innostusta vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin.

Isältä pojille kerrotaan siirtyvän milloin mitäkin – Pikkaraisten suvussa isältä tyttärelle on siirtynyt työväenaate ja ideologia. Sara Pikkarainen on suvussaan jo kuudennen sukupolven demari.

Nurmekselainen Pikkaraisten perhe vaalii työväen aatetta. Poliittisesti aktiiviset vanhemmat Jorma ja Tuula ovat tartuttaneet innon myös tyttäreensä Saraan, joka sanoo kiinnostuksen demaritoimintaa kohtaan syntyneen luontaisesti.

– Äidinmaidossa tämä on varmaan tullut, koko ikäni kun olen vanhempieni mukana kulkenut niin kiinnostus on kasvanut, Sara Pikkarainen virkkaa.

– 25 vuotta sitten olin Saran syntyessä kaupungin valtuustossa. Sen ainoan kerran kun olin poissa valtuuston kokouksesta, olin synnyttämässä, Tuula Pikkarainen muistelee.

Suvun perintö

Työväen aate juontaa Pikkaraisten suvussa kauas historiaan.

– Kuuleman mukaan jo isän isoukki äänesti demareita. Hän kuoli 1917. Isäni oli valtuutettuna 12 vuotta ja setäkin on ollut valtuutettuna 15 vuotta, Jorma Pikkarainen toteaa.

– Isäni sanoi aikoinaan, että ei ole väärin asettua vähäosaisten puolelle ja minusta se pitää varsin hyvin paikkansa nykyisinkin. Olin 16 vuotta sosiaalilautakunnan puheenjohtajana ja siellä oli uskomattomia tarinoita vähäosaisuudesta – ja valitettavasti niillä on taipumus siirtyä jälkipolville, Pikkarainen pohtii syitä omaan ajatusmalliinsa.

Isän opit ovat selvästikin siirtyneet myös tyttärelle, sillä he puhuvat asiasta samaa kieltä:

– Isä on opettanut että pitää puolustaa huonommassa asemassa olevia. Työn arvostus sekä pehmeät arvot ovat tärkeitä. Olen huomannut myös työni puolesta, että demarien liike ajaa parhaiten pienituloisten ja lapsiperheiden etuja.

Teksti ja kuva: Suvi Lyhykäinen

lue lisää lehden nro:sta 45/2015.