Elna Sarkkisen kesään kuuluu mökkielämä Paalasmaalla. Kaupungissa käydään vain kääntymässä.

Elna Sarkkisen kesään kuuluu mökkielämä Paalasmaalla. Kaupungissa käydään vain kääntymässä.

Elna Sarkkinen viettää eläkepäiviään miehensä Pekka Sarkkisen kanssa mökillään Paalasmaalla. Viikko Pohjois-Karjalan elämänmuutosprojektin aikana Elna Sarkkinen on saanut elämäänsä positiivista energiaa.

Elna muistelee tammikuista elämänmuutosprojektin alkua kauhulla.

– Se oli ihan kauheaa aikaa. Olin aivan masentunut, kun projekti alkoi. Silloin elämä tuntui siltä, että oli viimeiset hetket aikaa tehdä jotain asialle.

Sarkkinen kertoo, että silloin elämässä aikaa kului paljon muistisairaan siskon hoitamiseen ja huolehtimiseen. Nyt tilanne on muuttunut.

– Aloittaessani ryhmässä ei minua niinkään lihavuus haitannut, en ole koskaan tuntenut itseäni kovin lihavaksi, vaan se, että mieli oli todella musta.

Mieliala ylös

Reilun puolen vuoden aikana Sarkkisen mieliala on kuitenkin kohonnut, henkinen hyvinvointi lisääntynyt ja positiivisena lisänä myös paino on laskenut. Aloituspunnituksesta paino on tullut alas yli 15 kiloa.

Kämäräisen Astaa täytyy kiitellä tästä asiasta. Hän on ollut suurin tsempparini, kehuu aina jokaista sataa grammaa ja soittelee viikoittain.

Sarkkinen kertoo käyttävänsä säännöllisesti Herbalife-tuotteita ja syövänsä paljon kasviksia.

– Kun pysyisikin ohjeissa, mitä saisi, tulokset olisivat varmasti paremmat, mutta syön hedelmiä ihan liikaa. Ruoan kanssa syön salaattia, joka sisältää salaatinlehtien lisäksi aina tomaattia, kurkkua ja punasipulia, joskus jotain muutakin.

– Syömme paljon myös juureksia, kuten porkkanaa, lanttua, perunaa, selleriä sekä kukka- ja parsakaalia.

Sarkkinen pohtii, että ruokavalio ei sinänsä ole hirveästi muuttunut pirtelöaterioita lukuun ottamatta.

– Joskus syön iltapalaksi herkkusieniä purjolla, kun toiset syövät leipää. Kerran ei ollut muuta kaapissa, joten kokeilin yhdistelmää, joka toimi hyvin, Sarkkista hymyilyttää.

– Pääasiallisin ravinto näin kesäaikaan on tietenkin kala. Kuhaa on tullut ihan kiitettävästi. Minä tykkään myös hauesta, jota jotkut pitävät roskakalana. Siika savustettuna maistuu myös.

Teksti ja kuva: Suvi Lyhykäinen

Lue lisää lehdestä 32/2015.