2 RajavahtiPääkirjoitus 1/2016

Kesäkuun 2. päivä kuluvaa vuotta tulee kuluneeksi 110 vuotta siitä, kun Pohjois-Karjala -lehden edeltäjä Rajavahti julkaisi ensimmäisen numeronsa.

Lehden ensimmäinen numero lupasi ohjelmajulistuksessaan olevansa Karjalan köyhälistön äänenkannattaja ja ajavan palkkatyöläisten, pien-
viljelijöiden, torppareiden ja muiden vähäväkisten asiaa sekä edistävän muun muassa työväen-, raittius- ja nuorisoliikettä sekä osuustoimintaa.

Paljon on vettä virrannut Vuoksessa ja maailma kovin toisenlainen kuin oli tuolloin vuonna 1906, jolloin tasa-arvon taipaleella otettiin ensi askelia ja suomalaisesta hyvinvointivaltiosta uskallettiin haaveilla vasta. On aikakausissa silti jotain samaakin: maailma liikehtii levottomuutta ja kotoisilla työmarkkinoillakin on näköpiirissä pyrkimystä paluuseen vanhaan isäntävallan aikaan.

Jos on suomalainen palkansaaja, eläkeläinen ja nykyisin pätkätyöläinenkin ollut vuosien mittaan kovilla, niin kovin helppo ei ole ollut tie suomalaisille palkansaajalehdillekään varsinkaan viime vuosina. Suomessa ilmestyi vielä 2010-luvun taitteessakin liki kymmenkunta demarilehteä, mutta tänään niistä ovat jäljellä vain valtakunnallinen Demokraatti sekä maakuntalehdet Uusi Aika ja Viikko Pohjois-Karjala.

Osaltaan puoluelehtien dramaattinen vähentyminen 2000-luvulla on ollut seurausta yleisestä printtimedian murroksesta, joka on syönyt niin lehtien levikkejä kuin mainos-
euroja. Vähintään yhtä suuri tekijä on ollut kuitenkin puolueiden viestintätukien jakoperusteissa tapahtuneet muutokset.

Tätä taustaa vasten pienestä ja vähäväkisestä maakunnasta tulevalla 110-vuotiaalla Viikko Pohjois-Karjalalla, kuin myös samanikäisellä Uudella Ajalla, on tänä vuonna erityinen syy juhlaan. Nämä ovat vuosia, joiden merkitys ymmärretään ehkä todenteolla vasta aikojen saatossa.