Lounasruokailijat haluavat monesti ostaa maistamaansa hiivatonta, omaan juureen leivottua ruisleipää myös kotiin, sanoo Irma Kinnari.

Irma Kinnarilla tuli tammikuussa vuosi täyteen kahvila-ravintola-yrittäjänä Kiteen keskustassa, Kupiaisen kupeessa Kahvila Helmessä.

Tila ehti olla muutaman kuukauden tyhjillään edellisten yrittäjien Nina ja Timo Holopaisen lopetettua Ravintola Reinon toiminnan.

– Holopaiset olivat luoneet tästä niin omanlaisensa ja hienon paikan, että oli tosi korkea kynnys, tunnustaa Irma Kinnari. Reinon jatkaminen ei siis tullut kysymykseenkään.

Parhaalla paikalla olevan ravintolahuoneiston tyhjänä olemista oli kuitenkin alan ammattilaisen vaikea katsella. Niin pitopalvelussa kuin henkilöstöravintoloissakin kokemuksensa hankkinut yrittäjä tiesi sijainnin edut ja haitat.

Kiteen keskustassa kyllä lounasruokailijoita arkisin riittää, kunhan vain tarjoaa parastaan. Irma Kinnarin mielestä se on terveellistä kotiruokaa, joka on valmistettu mahdollisimman lähellä tuotetuista raaka-aineista. Lounasta tai keittolounasta noutopöydästä.

– Paikallista possua, lammasta, nautaa ja lähivesien kalaa, luomujauhot Puhoksen myllystä, Jorma-ohraa, Timosen luomutilan hunajaa ja mustikoita, paikallisten kerääjien metsämarjoja ja sieniä, villiyrttejä… luettelee yrittäjä.

Lähituotteita on jo mukavasti tarjolla, ja tuottajat osaavat niitä tulla myös tarjoamaan, niin elinkeinonaan yrittävät kuin sesonkitoimijat kuten vaikkapa sienestäjät, joiden pitää saada kantarellisaaliinsa pois käsistä päästäkseen uudestaan metsään.

Liikaa tarjontaa ei kuitenkaan ole, eikä esimerkiksi kalansaaliita kukaan voi ennalta luvata, joten joustavuutta vaaditaan. Varastohallinnassa auttaa, että kauppa on lähellä.

Teksti ja kuva: Riitta Mikkonen

Lue lisää lehden numerosta 14/2017.