Autostudion Markku Sivosen mukaan ääni on olennainen osa television katselunautintoa. Tonnienkaan arvoiset televisiot eivät takaa selkeää ja hyvää äänimaailmaa.

Autostudion Markku Sivosen mukaan ääni on olennainen osa television katselunautintoa. Tonnienkaan arvoiset televisiot eivät takaa selkeää ja hyvää äänimaailmaa.

Kuulon heikkeneminen ei tarkoita sitä, että äänimaailma ympäriltä sulkeutuisi täysin. Televisio- ja tietokonemaailmassa tekniikalla on iso merkitys äänen laadussa ja miten hyvin ääni kuullaan.

Televisio- ja tietokoneympäristö vaativat usein parempaa äänentoistoa, kuin mitä laitteiden sisäänrakennetut kaiuttimet tarjoavat. Joensuun Autostudion myymäläpäällikkö Markku Sivonen kertoo, että nykyiset televisiot ovat sen verran litteitä, että niiden kaiuttimet ovat pieniä ja näkymättömiä.

– Kun laitteistossa ei ole kaiutinkoteloa, joka vahvistaisi ääntä, se on huonolaatuinen.

Hyvällä äänentoistolla ei ole merkitystä pelkästään musiikin kuuntelussa ja musiikkiohjelmia seuratessa, vaan myös puhe tulee paremmin toistettuna.

– Silloin on helpompi saada selvää esimerkiksi siitä, mitäs se Urpo Martikainen uutisissa sanookaan, Sivonen toteaa.

Yhdellä kapulalla

Äänentoistolaitteita hankkiessa voi kynnyskysymykseksi nousta se, ettei kotiin haluta enää yhtään uutta kaukosäädintä, kun niitä löytyy television lisäksi jo digiboksille ja dvd-soittimelle.

Sivosen mukaan äänentoistolaitteet voidaan kuitenkin asentaa nykyisin myös niin, että ne toimivat samalla kaukosäätimellä kuin televisiokin. Tietokoneissa lisäkaiuttimien käyttö tapahtuu tietokoneen kautta tai kaiuttimien oman äänenvoimakkuussäätimen kautta. Monia ostajia pelottaa laitteiden asentamisen vaikeus.

– Asennuksessa toki tarvitaan tietotaitoa, mitä piuhoja tarvitaan ja mihin ne asennetaan. Tarvittaessa äänentoistolaitteiden asennuksen televisiolle tai tietokoneelle saa kotiin.

Sivosen mukaan kaikkien laitteiden ei tarvitse olla uusia, vaan äänentoistojärjestelmät saadaan kyllä asennettua vanhaankin televisioon tai tietokoneeseen. Jos ihmisillä on jo olemassa entuudestaan hyvä äänentoistojärjestelmä, ja se halutaan kytkeä uuteen televisioon, sekin onnistuu.

– Yleensä uusien ja vanhojen laitteiden väliin tarvitaan muuntimia, ja niiden asentaminen vaatii yleensä paikan päällä käymisen, jotta tiedetään, mitkä muuntimet laitteiden väliin sopii.

Teksti ja kuva: Suvi Lyhykäinen

Lue lisää lehden nrosta 40/2015.