Mari Karjalaisen mielenmaisema on aina ollut värikäs ja heittäytyminen vahvuutensa.

Kirjastotädistä tuli ensin hevineulonnan toimeenpanija ja sitten WTF Production Oy:n toimitusjohtaja juuri ennen viidenkympin juhlintaa. Eikä tähän muuta tarvittu kuin innostusta, innostumista ja innostamista.

Työskennellessään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen kirjastossa Mari Karjalainen pääsi tekemään töitä nuorten kanssa. Nuoret tulivat kirjastoon etsimään tietoa, ja samalla tultiin tutuiksi puolin ja toisin. Taisi siinä muitakin ongelmia tulla ratkottua, monta huolta helpotettua. Mukaan tässä vaiheessa tuli myös yrittäjyyskasvatus ja oppilaiden kanssa toteutetut projektit.

Töiden loppuminen ei ollutkaan katastrofi. Taito Pohjois-Karjala sai Matkalla kädentaitojen elämykseen – hankkeeseen motivoituneen tekijän. Varsinaista käsityötaustaahan ei Marilla ole, mutta viimeistään tässä vaiheessa se sitten roihahti. Hinku tehdä käsillä tarttui.

– Ihan uskomattomia taitajia on töissä yhdistyksessä, ja asiakkaina. 

Yrittäjyyskasvattaja sai ruveta laittamaan käytäntöön sitä mihin oli toisia innostanut. Jollei osaa, voi alkaa opetella. Eikä kaikkea suinkaan tarvitse tehdä kuten aina on tehty, vaan asioita pitää katsella uudesta näkökulmasta. Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen, mutta voi sen joskus laittaa pyörimään toisin kuin ennen.

Taitokorttelin toiminnalle matkailu on tärkeä kivijalka, ja siihen hankkeellakin haettiin keinoja. Yhdessä sidosryhmäpalaverissa se sitten Marin huulilta lipsahti, idea jonka jälkeen alkoi maailma tulla lähelle. 

Hevineulonnan MM-kisat ei ehkä tavallisen silmukoiden värkkääjän mielikuvissa ihan helposti lähde liitoon, mutta onneksi samaan palaveriin sattui Markkinointitoimisto Tovarin Joona Kotilainen.

– Ilman Joonaa ja Tovaria asia olisi lässähtänyt täysin, mutta heillä oli välineet ja keinot sekä into tehdä tapahtumasta sosiaalisen median kautta heti maailmankuulu.

JOENSUU / Riitta Mikkonen

Lue juttu kokonaan lehdestä nro 29/2020