Aki Halttusen ohjauksessa ryhmä yläkoululaisia aloitti
ilmeisen innokkaana kuntosaliharrastuksen, joka voi luoda pohjaa koko elämän jaksamiselle.

Lapsena harrastaminen tuottaa menestystä opinnoissa ja elämässä. Siksipä valtakunnallisena tavoitteena on saada jokainen lapsi ja nuori harrastamaan jotakin itselleen mieluista.

Viime syksynä monessa kunnassa toteutettiin opetus- ja kulttuuriministeriön koordinoima koululaiskysely. Sen perusteella 80 prosentilla lapsista ja nuorista on harrastus. Joka viides lapsi tai nuori on siis vailla harrastusta, heistä 63 prosenttia haluaisi kuitenkin aloittaa harrastamisen.

Harrastamisen Suomen malliksi nimetyssä pilottihankkeessa jaettiin tälle keväälle käytettäväksi yhteensä 6,4 miljoonaa euroa 112 kuntaan, jotka olivat aluehallintovirastojen kautta jaettavaa opetus- ja kulttuuriministeriön rahaa hakeneet.

Suomen mallin tavoitteena on kehittää muun muassa ns. etsivää harrastustoimintaa, joka auttaa löytämään yksilöllisesti mieluisan harrastuksen.

Itä-Suomen AVI osoitti Pohjois-Karjalassa rahoitusta Harrastaminen osaksi koulupäivää Kiteellä -hankkeelle 50 000 euroa, Kontiolahden harrastustoiminnan mallille 18 000 euroa sekä Polvijärven Mie harrastan -hankkeelle 10 000 euroa.

– Summa on merkittävä, sanoo Kiteen sivistysjohtaja Matias Valoaho ja vertaa sitä muuhun kerhotoiminnan rahoitukseen.

– Tämä on kevätlukukaudelle, normaalisti kerhotoimintaan on osoitettu koko lukuvuodelle 10 000 euroa.

Kiteelläkin hakuun valmistauduttiin sekä kysymällä koululaisilta toiveilta, mutta myös eri toimijoilta mahdollisuuksia tarjota harrastustoimintaa. Mukaan saatiin esimerkiksi nuorisotoimi, musiikkiopisto, seurakunta, 4H ja monia muita yhdistyksiä, yrityksiä ja yksityishenkilöitäkin.

– Tavoitteena on tosiaan, että jokaisella on joku harrastus, sanoo vapaa-aikapäällikkö Tapio Niskanen.

Harrastettavia aiheita ja lajeja on kaikkiaan kolmisenkymmentä. Raha menee ohjaajien palkkoihin, joten erityisesti tänä aikana se lienee merkittävä tulolisä ja toiminnan ylläpitäjä monelle toimijalle.

Peruskoululaisille avattiin haku, joka oli auki reilun kaksi viikkoa. Ensimmäisenä täyttyi Keski-Karjalan musiikkiopiston ukulele-musiikkikurssi, myös Kiteen Urheilijoiden uinti sai suuren suosion.

– Yläkoululaisia pidetään harrastusten kannalta hankalana ryhmänä, mutta kaikille heillekin uutta tekemistä koulupäivän yhteyteen löytyi.

KITEE / Riitta Mikkonen

Lue juttu kokonaisuudessaan lehdestä nro 7/2021.