SDP:n puheenjohtajaehdokas Timo Harakka pitää tulevaisuuteen suuntaavaa otetta ja aloitteellisuutta tärkeimpinä teeseinään puheenjohtajakamppailussa. Puolueen on otettava ajurin rooli yhteiskunnallisessa keskustelussa.

SDP:n puheenjohtajaksi pyrkivä Timo Harakka näkee puolueensa fokuksen keskittyvän tällä hetkellä liikaa reaktiiviseen päivän politiikkaan. SDP:n omat avaukset jäävät puolitiehen, tulevaisuuteen suuntaavaa strategista työtä on liian vähän ja suunnannäyttäjän rooli luovutetaan toisille puolueille liian helpolla. 

Tästä johtuu Harakan mukaan myös se, ettei SDP ole ollut erityisen suosittu puolue viime vaaleissa nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. Harakka vieraili Joensuussa kertomassa näistä teeseistään viime sunnuntaina.

– 20–45-vuotiaiden suomalaisten keskuudessa SDP:n kannatus on alle
8 prosenttia eli olemme pienpuolue. Kyseessä ovat juuri ne aktiiviset työssäkäyvät ihmiset ja lapsiperheet, jotka myös hyötyisivät eniten SDP:n voimakkaasti ajamista hyvinvointiyhteiskunnan palveluista, Harakka totesi Joensuun Työväentalolla.

Harakka näkee, että ollakseen aloitteellinen yhteiskuntaa muuttava voima, puolueen pitää hahmottaa 2020-luvun Suomen keskeiset muutokset ja tarjota niihin uskottava ratkaisu.

– Tämä työ tarvitsee kasvot, ja puheenjohtajan tehtävä on muotoilla sekä edustaa näitä tulevaisuuteen tähtääviä teesejä, jotka syntyvät liikkeen yhteisessä ohjelmatyössä, Harakka määritteli.

Konkretian tasolla Harakka nostaa esimerkeiksi sosiaaliturvan uudistamisen vastaamaan työelämän moninaistumista sekä miljardin satsausta osaamiseen ja koulutukseen seuraavalla hallituskaudella.

– Esimerkiksi perustulosta on puhuttu kymmenen vuotta, mutta me emme ole osallistuneet keskusteluun saati sitten olleet ajurin paikalla viemässä keskustelua, Harakka totesi.

Samoin hän odottaa aktiivisempaa otetta työelämän avauksissa.

– Nyt järjestys on ollut esimerkiksi perhevapaiden kehittämisessä se, että SAK tekee avauksia, joita SDP tukee, Harakka ihmettelee.

Teksti ja kuva: Arto Miettinen

Lue lisää lehden nrosta 3/2017.