Eino Kuokkanen tekee malliksi vastan ja mallintaa myös vastalla kylpemisen jos ei satu olemaan nuoremmalle polvelle tuttua. Pieni vesisade ja + 8 astetta ei haittaa.

Eino Kuokkanen tekee malliksi vastan ja mallintaa myös vastalla kylpemisen jos ei satu olemaan nuoremmalle polvelle tuttua. Pieni vesisade ja + 8 astetta ei haittaa.

Sanonnan mukaan nuorena se on vitsa väännettävä, mutta näyttääpä tuo käyvän vanhemmiltakin. 

Ainakin mitä tulee Rantakylän Eläkkeensaajien ja PAM-
in Virkeiden Eino Kuokkaseen, Raimo Sahlmaniin ja Kalevi Hämäläiseen. Koivikko vain huojuu, kun kolmikko tempaisee kesäkuisessa vesisateessa vesakkoon ja tulee takaisin tuore koivuvasta kädessään.

Ihan pelkästä ulkoilun ilosta Kuokkasen, Sahlmanin ja Hämäläisen kolmikko ei sentään koivikossa käyskentele. Tavoitteena on tehdä ainakin sen parisataa vastaa, joita myydään Joensuun Prisman pihassa keskiviikkona 22.6. klo 12 alkaen.

Samalla tarjoillaan kenttätykistä hernekeittoa edulliseen kokonaishintaan 5 euroa vasta ja ruoka.

– Päätettiin helpottaa tätä taloudellista ahdinkoa vastatalkoilla, tuumaavat yhdistysten puuhamiehet Kuokkanen ja Sahlman tempauksen taustaksi.

Molemmilla miehillä on vastanteko hallussa jo lapsuusajoilta.

– Poikasena näitä jo tehtiin, ja kerralla koko talveksi varastoon, Sahlman muistelee.

Nykyiselläänhän vastoja pakastetaankin, mutta vanha konsti kuuluu herrojen mukaan olevan orrella kuivaaminen sekä myös suolaaminen.

– Suolaa vain ja vastat pahvilaatikkoon, niin kaksi vuotta kestävät, miehet kertovat.

Prismalta vastat saa kuitenkin tuoreeltaan kelmuun pakattuna, josta asiakas voi halujensa mukaan ottaa heti käyttöön tai laittaa pakkaseen.

– Kotiinkin näitä vastoja luvataan tuoda, jos isomman erän haluaa kerralla ostaa, herrat vakuuttavat.

Teksti ja kuva: Arto Miettinen

Viikko Pohjois-Karjala nro 24/2016.